Războiul intră în faza pe finanţe: Rusia ameninţă SUA în legătură cu rezervele de aur

Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov
Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov (Maksim Blinov/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images)

Într-o declaraţie neaşteptată şi oarecum şocantă, ministrul rus al Finanţelor a precizat că orice încercare a Statelor Unite de a confisca rezervele de aur ale Rusiei va fi considerată act de război.

Anton Siluanov a făcut comentariile după ce a anunţat noul buget al guvernului său. Apoi, el a adăugat: “Chiar dacă apare un gând că rezervele noastre de aur şi valutare pot fi confiscate, ar fi vorba de terorism financiar”.

Noul buget nu numai că ia în considerare sancţiunile SUA, dar şi scăderea preţurilor la petrol, potrivit rapoartelor de ştiri guvernamentale. Siluanov a precizat că bugetul s-a bazat pe un preţ de 40 de dolari /barilul de petrol, cu peste 30% mai puţin decât preţul actual.

“Dacă nu avem o marjă de siguranţă atunci ar fi uşor să devenim 'slabi'. Şi apoi, aşa-zişii prieteni ai noştri vor spune ‘Dacă doreşti să primeşti ajutor de la Fondul Monetar Internaţionali trebuie să faci asta şi asta’”, a continuat el.

Siluanov a revenit apoi la subiectul confiscării activelor, susţinând că orice mişcare de a îngheţa conturile străine ale Băncii Centrale a Rusiei va fi echivalentul “declarării unui război financiar împotriva Rusiei”. Dar, apoi, el a afirmat că un astfel de scenariu este improbabil.

Totuşi, întrebarea este de ce a mai deschis subiectul dacă consideră scenariul improbabil. Departamentul Trezoreriei SUA aparent ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni în baza Legii Magniţki, dar confiscările de active ale guvernului rus nu au fost niciodată discutate public.

Rusia deţine o cantitate mare de obligaţiuni de trezorerie SUA – aproximativ 104 miliarde de dolari la ultima numărătoare, o cifră care a crescut cu 35% în ultimul an, conform mass mediei ruseşti.