SUA avertizează Rusia să nu restricţioneze libertatea presei printr-o nouă lege
alte articole
Departamentul de Stat al SUA a declarat că o nouă lege care permite Ministerului rus al Justiţiei să eticheteze organizaţii media străine ca “agenţi străini” reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei şi a cerut Moscovei să nu folosească măsura pentru a înăspri controlul asupra mass mediei.
“Libertatea de exprimare, inclusiv a vorbirii şi a mass mediei pe care un guvern le-ar putea considera incomode reprezintă o obligaţie universală a drepturilor omului pe care Rusia a promis că o va susţine”, a precizat marţi Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.
Nauert a afirmat că Rusia a folosit deja legile în vigoare cu privire la agenţii străini care acoperă grupurile nonprofit pentru a “justifica un val de raiduri, hărţuiri şi proceduri legale care practic obstrucţionează organizaţiile nonguvernamentale să îşi desfăşoare activitatea”.
"Extinderea Legii agenţilor străini cu scopul de a include organizaţiile media deschide calea unor cereri oneroase care ar putea submina şi mai mult libertatea de exprimare şi independenţa editorială în Rusia”, a adăugat aceasta.
Noua lege care afectează mass media, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin în 25 noiembrie, permite Kremlinului să ceară organizaţiilor media străine să îşi dezvăluie sursele de finanţare şi să eticheteze ştirile pe care le furnizează ruşilor ca fiind rezultatul muncii “agenţilor străini”.
Legislaţia a fost trecută pe repede înainte prin Parlamentul rus în doar două săptămâni, după ce Departamentul american al Justiţiei a cerut reţelei de televiziune ruseşti de stat RT să înregistreze ca “agent străin” compania sa afiliată în SUA.
Cererea privind RT a avut loc după ce agenţii de informaţii americane au ajuns la concluzia că Moscova a folosit mass media de stat pentru a încerca să influenţeze alegătorii americani în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.
Nauert a respins orice comparaţie între legile americană şi rusă, susţinând că legea americană nu impune limite asupra ştirilor furnizate de mass media străină sau a operaţiunilor lor în SUA.