“Ţarul energiei globale”, Putin, ar putea da o lovitură preţurilor globale la petrol
alte articole
Vladimir Putin ar putea provoca haos pe pieţele de petrol dacă va respinge prelungirea planificată a acordului actual, promovată intens de OPEC, privind reducerea producţiei de petrol.
Miniştrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor întâlni joi la Viena pentru a decide prelungirea acordului actual după data prevăzută pentru expirarea sa – martie 2018.
OPEC şi aliaţii săi au redus producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi în luna ianuarie şi au convenit să menţină acest nivel până în martie anul viitor.
Totuşi, există o incertitudine în ceea ce priveşte apetitul Rusiei de a se alătura prelungirii acordului. Poziţia Rusiei nu a fost clară.
Preţurile la petrol au crescut în ultimele câteva luni ca urmare a reducerilor producţiei de petrol de către producătorii OPEC şi Rusia.
Totuşi, preşedintele rus este îngrijorat că o revenire a preţului deasupra nivelului de 60 de dolari pe baril ar putea dezlănţui un val de stocuri rivale.
În ciuda faptului că a fost cea mai puternică voce care a cerut setul iniţial de reduceri, Putin este presat în Rusia să nu susţină prelungirea, în condiţiile în care o parte dintre cele mai mari companii petroliere ale Rusiei aparent sunt nemulţumite.
John Kilduff, partener la firma Again Capital LLC în New York, a declarat: “Noi jucăm cu toţii jocul de societate al OPEC”.
“Faptul că ruşii nu comentează intenţiile lor faţă de acordul OPEC este puţin neliniştitor”.
Bloomberg a precizat săptămâna trecută că de când Rusia a încheiat acordul cu OPEC în urmă cu un an, Putin a devenit cel mai influent jucător al grupului.
Un oficial senior al OPEC a declarat pentru Bloomberg sub anonimat că Putin “ia acum toate deciziile”.
Kremlinul a găsit o cale de a-şi exercita influenţa asupra politicii globale întrucât Putin a devenit “ţarul energiei globale”, a declarat Helima Croft, fost analist CIA.
Alţi experţi susţin că influenţa tot mai mare a lui Putin în cartelul petrolier reflectă o politică externă ce urmăreşte să contracareze influenţa americanilor în lume.