Războiul economic: Gazprom este pregătit să folosească rubla şi yuanul în comerţul cu Beijingul

Compania energetică de stat a Rusiei, Gazprom, nu vede niciun risc în folosirea yuanului sau a rublei în practicile contabile cu partenerii chinezi, a anunţat joi şeful departamentului de finanţe şi economie al companiei, Andrei Kruglov.
P. P.
27.06.2014

alte articole

Lang Xianping, un celebru economist chinez, a declarat ca economia Chinei este la un pas de colaps. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)
P. P.
27.06.2014

Compania energetică de stat a Rusiei, Gazprom, nu vede niciun risc în folosirea yuanului sau a rublei în practicile contabile cu partenerii chinezi, a anunţat joi şeful departamentului de finanţe şi economie al companiei, Andrei Kruglov.

„Cu privire la folosirea yuanului sau a rublei în practicile contabile, sunt practic pregătit pentru asta; credem că este complet normal. Cu excepţia unor costuri minore la tranzacţii, nu există riscuri pentru Gazprom”, a declarat Kruglov.

Kruglov a declarat că yuanul va deveni complet convertibil într-o perioadă de maxim doi ani.

Gazprom şi Corporaţia Naţională a Petrolului din China (CNPC) au semnat, în luna mai, un contract pe 30 de ani, prin care se va furniza Chinei un volum de 38 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia. Contractul este aproximat la suma de 400 de miliarde de dolari.

La scurt timp după semnarea acordului, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că plăţile efectuate în baza acestui contract vor fi efectuate în dolari americani.

Totuşi, Rusia exclude treptat dolarul din cadrul contractelor comerciale bilaterale cu mai mulţi parteneri internaţionali, inclusiv China, Iran, Belarus, precum şi alte ţări europene. În prezent, majoritatea calculelor efectuate pentru contractele de export sunt în dolari americani.

Alianţa anti-dolar demarată de Rusia şi China primeşte tot mai multă susţinere internaţională. Printre alte ţări, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Marea Britanie, Franţa şi Germania au semnat cu Beijingul înţelegeri ce permit efectuarea tranzacţiilor bilaterale în monedele naţionale, excluzând dolarul. De asemenea, o mare parte din partenerele comerciale ale Rusiei, mai ales clienţi Gazprom sau ţări din spaţiul ex-sovietic, încep să utilizeze rubla în detrimentul dolarului.

Pentru a susţine aceste eforturi, China face presiuni pentru înfiinţarea unei instituţii financiare mondiale, care să concureze cu Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare. Conform Financial Times, 22 de ţări s-au arătat interesate de demersurile Beijingului.

În acelaşi timp, după mai multe legi ce sancţionează operatorii străini din Rusia, Moscova a accentuat dezvoltarea sistemului de plată prin cardul naţional pe care-l consideră „o alternativă rezonabilă la sistemele străine, inclusiv la cele faimoase şi populare, cum ar fi Visa şi Mastercard”, potrivit premierului rus Dmitri Medvedev.

Războiul economic declarat dolarului de către China şi Rusia a fost confirmat de Vladimir Putin în timpul Forumului Economic Mondial de la Sankt Petersburg, liderul rus considerând că dolarul şi trezoreria Statelor Unite nu se mai dovedesc a fi stabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor