Raport: fost lider iranian moderat ar fi fost otrăvit cu Poloniu 210
alte articole
Potrivit unui raport, fiica fostului lider reformist Akbar Hashemi Rafsanjani a declarat că autorităţile de la Teheran au descoperit "niveluri de 10 ori mai mari decât cel normal " de poloniu radioactiv (210) în corpul său.
Rafsanjani a decedat în ianuarie.
La momentul respectiv, cauza decesului fostului lider a fost "atac de cord".
Dar această nouă dezvăluire sugerează că fostul lider a fost otrăvit.
Fiica lui Rafsanjani a declarat că autorităţile guvernamentale consideră că nu otrava ar fi fost cauza morţii, însă prezenţa substanţei în corpul fostului lider iranian nu a putut fi explicată.
Poloniul 210 este o substanţă radioactivă folosită uneori în asasinate. Ea emite particule alfa (de dimensiuni subatomice, totuşi relativ mari), astfel că are un timp de înjumătăţire mic (cu alte cuvinte urmele radioactivităţii dispar relativ mai rapid). Odată ingerată, radiaţia, extrem de dăunătoare, distruge organele interne însă. Este greu de detectat în afara corpului deoarece particulele emise au tendinţa de a rămâne în corp, din cauza absorbirii în ţesuturile umane.
În mod normal ingerarea de poloniu 210 generează distrugerea organelor interne, care cauzează moartea.
Substanţa este rar folosită, existând puţine fabrici de poloniu 210.
Rusia
Cel mai cunoscut caz de asasinare cu poloniu 201 este cel al dizidentului rus Alex Litvinenko, ucis în Londra – se crede că cei care l-au asasinat sunt Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, ambii având legături cu serviciile ruse. De altfel cei doi s-au refugiat imediat la Moscova (unul dintre ei chiar a petrecut scurt timp la o clinică de detoxifiere imediat după incident), care refuză extrădarea lor.
Un alt caz, oarecum ocultat, este cel al liderului palestinian Yasser Arafat, care a murit în Franţa în condiţii suspecte. Văduva lui Arafat a deshumat corpul fostului lider găsind în corpul acestuia urme de poloniu – suficient de bogate pentru a putea ridica suspiciuni despre o eventuală otrăvire.
Analizele lui Yasser Arafat au fost făcute de o firmă rusească – aceasta nereuşind să detecteze urme de poloniu – şi în paralel de o companie elveţiană – care a găsit, la vremea respectivă, după câţiva ani de la deces, suficient poloniu pentru a ridica imense semne de întrebare legate de motivul decesului liderului palestinian.
Cazul a fost muşamalizat puternic în presă internaţională.
În momentul morţii sale, Rafsanjani avea încă o deosebită influenţă asupra societăţii iraniene, fiind privit drept "moderator" şi "reformator". El l-a sprijinit pe actualul preşedinte Hassan Rouhani în timpul candidaturii sale împotriva "durilor", mai apropiaţi de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.