Palestinienii marchează 10 ani de la moartea fostului lider Yasser Arafat
alte articole
Palestinienii marchează marţi 10 ani de la moartea fostului lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene /ANP/ Yasser Arafat, care a condus timp de decenii cauza palestiniană pentru un stat independent, relatează DPA.
Arafat, care avea vârstă de 75 de ani când a murit, va fi comemorat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la mormântul său din Ramallah, în Cisiordania.
O adunare publică de amploare programată în Gaza a fost însă anulată după o serie de explozii ce au avut loc vineri şi care au vizat locul unde urmează să aibă loc evenimentul precum şi proprietăţi şi vehicule ale oficialilor partidului Fatah, al preşedintelui ANP Mahmoud Abbas.
Exploziile indică profunda diviziune între Hamas, mişcarea radicală islamistă care deţine de facto controlul în Fâşia Gaza, şi mişcarea Fatah, gruparea palestiniană dominantă de când a fost fondată de Arafat, în 1958.
Hamas a anunţat că nu va putea garanta securitatea la evenimentul ce va avea loc în Gaza. Pe de altă parte, Fatah a acuzat Hamas că este implicat în exploziile care au vizat bunuri ale liderilor săi din Fâşia Gaza, ceea ce Hamas a negat.
Comemorarea ce va avea loc la Ramallah este programată să înceapă la 11.30 (09.30 GMT), Abbas urmând să rostească o alocuţiune o oră mai târziu.
Arafat a devenit în 1969 liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), un grup în care Fatah este principala facţiune. Acţionând iniţial împotriva Israelului din exil în ţările arabe, el a revenit în Cisiordania după acordurile interimare de pace de la Oslo, din 1993.
Dar violenţele şi situaţiile de impas au deraiat procesul de pace şi Arafat şi-a petrecut ultima săptămână din viaţa sa în 2004 la cartierul său general de la Ramallah, cu tancurile israeliene în faţa. Israelul l-a declarat drept un 'obstacol în calea păcii' din cauza sprijinului atât pentru atacuri armate, cât şi pentru negocieri de pace.
După ce s-a îmbolnăvit, Arafat a fost transferat la un spital în apropiere de Paris, unde a murit, potrivit evidenţelor spitalului, din cauza unei hemoragii cerebrale provocate de complicaţii ale unei infecţii intestinale.
În noiembrie 2013, un studiu elveţian efectuat pe probe recoltate din rămăşiţele pământeşti ale lui Yasser Arafat a indicat niveluri ridicate de poloniu, ceea ce susţine 'moderat' ipoteza că fostul lider palestinian ar fi fost otrăvit cu substanţă radioactivă - acuzaţie avansată de văduva sa Suha.
Studii franceze şi ruseşti au indicat însă că el a murit din cauze naturale. De asemenea, studiul elveţian a admis totuşi că poloniul s-ar fi putut găsi în mod natural în pungi de aer sau în solul din jurul rămăşiţelor în descompunere. Totuşi, teoria potrivit căreia Arafat a fost otrăvit de Israel este încă crezută de mulţi palestinieni, notează DPA.