Moartea prin spânzurare a lui Berezovski a fost confirmată de poliţia din Marea Britanie

LONDRA - O examinare post-mortem a constatat că magnatul rus auto-exilat Boris Berezovski a murit prin spânzurare şi nu s-a descoperit nimic care să indice o luptă violentă, a declarat poliţia britanică.
Poliţia sigilează porţile casei oligarhului rus Boris Berezovsky după ce a acesta a fost găsit mort pe 24 martie 2013, în Sunningdale, Anglia. (Matthew Lloyd / Getty Images)
Associated Press
27.03.2013

Moartea prin spânzurare a lui Berezovski: Magnatul rus auto-exilat Boris Berezovski a murit prin spânzurare, au declarat autorităţile din Regatul Unit.

LONDRA - O examinare post-mortem a constatat că magnatul rus auto-exilat Boris Berezovski a murit prin spânzurare şi nu s-a descoperit nimic care să indice o luptă violentă, a declarat poliţia britanică.

Poliţia din Thames Valley a declarat luni că vor fi efectuate teste suplimentare, inclusiv examinări toxicologice. Poliţia nu a precizat dacă omul de afaceri în vârstă de 67 de ani s-a sinucis, dar a susţinut că nu există dovezi care să sugereze că altcineva ar fi fost implicat în moartea sa.

Odată unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia şi o eminenţă cenuşie a Kremlinului, Berezovski a fugit în Marea Britanie în 2001 şi a cerut azil politic după un conflict amar cu preşedintele rus Vladimir Putin. El a devenit un critic al Kremlinului.

Berezovski a supravieţuit mai multor tentative de asasinat în Marea Britanie şi Rusia, inclusiv o bombă plasată în maşina sa în 1994, care i-a ucis şoferul.

Trupul lui Berezovski a fost găsit sâmbătă de un angajat pe podeaua din baie a luxoasei sale case din Anglia. Angajatul a chemat o ambulanţă, după ce a forţat uşa de la baie, care era blocată din interior. Poliţia a declarat că angajatul era singura persoană din casă când corpul lui Berezovski a fost descoperit.

Examinarea casei lui Berezovski va continua în zilele ce urmează, a declarat luni poliţia.

Berezovski, un matematician transformat în dealer Mercedes, şi-a construit averea în timpul privatizării haotice a activelor de stat din Rusia în anii 1990, în urma destrămării Uniunii Sovietice. În schimbul sprijinirii preşedintelui rus Boris Elţîn, el a câştigat influenţă politică şi oportunităţi de a cumpăra activele statului, cum ar fi petrol şi gaze, la preţuri foarte mici.

Berezovski a ajutat la construirea bazei puterii lui Putin, dar a căzut în dizgraţie când noul preşedinte a luat atitudine pentru a reduce ambiţiile oligarhilor. Magnatul a fost acuzat în Rusia de fraudă şi deturnare de fonduri.

Berezovski s-a asociat ulterior cu fostul agent KGB Alexander Litvinenko, un alt critic al Kremlinului. Litvinenko a murit după ingerarea de poloniu din ceai la un hotel din Londra, în 2006.

În ultimii ani, averea lui Berezovski a scăzut din cauza numeroaselor cazuri judiciare costisitoare.

Anul trecut, Berezovski a pierdut un caz uriaş împotriva fostului partener de afaceri, magnatul rus Roman Abramovich, facturile juridice costându-l cel puţin 35 de milioane de lire sterline (53,3 milioane de dolari.)

Berezovski a afirmat ca Abramovici, proprietarul miliardar al clubului de fotbal Chelsea, l-a înşelat şi i-a luat participaţiile din grupul petrolier Sibneft, susţinând că acesta l-a şantajat să îi vândă participaţiile mult sub valoarea lor reală după disputa cu Putin.

Dar un judecător a închis cazul în august, susţinând că Berezovski este o persoană necinstită şi nesigură şi a respins afirmaţiile lui Berezovski că ar fi fost ameninţat de Putin şi Alexander Volosin, un aliat al lui Putin, pentru a-l constrânge să-şi vândă participaţiile din Sibneft.

În 2010, Berezovski a fost afectat şi de divorţul său de Galina Besharova, plătindu-i acesteia circa 100 milioane de lire sterline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor