Moartea prin spânzurare a lui Berezovski a fost confirmată de poliţia din Marea Britanie

Poliţia sigilează porţile casei oligarhului rus Boris Berezovsky după ce a acesta a fost găsit mort pe 24 martie 2013, în Sunningdale, Anglia.
Poliţia sigilează porţile casei oligarhului rus Boris Berezovsky după ce a acesta a fost găsit mort pe 24 martie 2013, în Sunningdale, Anglia. (Matthew Lloyd / Getty Images)

Moartea prin spânzurare a lui Berezovski: Magnatul rus auto-exilat Boris Berezovski a murit prin spânzurare, au declarat autorităţile din Regatul Unit.

LONDRA - O examinare post-mortem a constatat că magnatul rus auto-exilat Boris Berezovski a murit prin spânzurare şi nu s-a descoperit nimic care să indice o luptă violentă, a declarat poliţia britanică.

Poliţia din Thames Valley a declarat luni că vor fi efectuate teste suplimentare, inclusiv examinări toxicologice. Poliţia nu a precizat dacă omul de afaceri în vârstă de 67 de ani s-a sinucis, dar a susţinut că nu există dovezi care să sugereze că altcineva ar fi fost implicat în moartea sa.

Odată unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia şi o eminenţă cenuşie a Kremlinului, Berezovski a fugit în Marea Britanie în 2001 şi a cerut azil politic după un conflict amar cu preşedintele rus Vladimir Putin. El a devenit un critic al Kremlinului.

Berezovski a supravieţuit mai multor tentative de asasinat în Marea Britanie şi Rusia, inclusiv o bombă plasată în maşina sa în 1994, care i-a ucis şoferul.

Trupul lui Berezovski a fost găsit sâmbătă de un angajat pe podeaua din baie a luxoasei sale case din Anglia. Angajatul a chemat o ambulanţă, după ce a forţat uşa de la baie, care era blocată din interior. Poliţia a declarat că angajatul era singura persoană din casă când corpul lui Berezovski a fost descoperit.

Examinarea casei lui Berezovski va continua în zilele ce urmează, a declarat luni poliţia.

Berezovski, un matematician transformat în dealer Mercedes, şi-a construit averea în timpul privatizării haotice a activelor de stat din Rusia în anii 1990, în urma destrămării Uniunii Sovietice. În schimbul sprijinirii preşedintelui rus Boris Elţîn, el a câştigat influenţă politică şi oportunităţi de a cumpăra activele statului, cum ar fi petrol şi gaze, la preţuri foarte mici.

Berezovski a ajutat la construirea bazei puterii lui Putin, dar a căzut în dizgraţie când noul preşedinte a luat atitudine pentru a reduce ambiţiile oligarhilor. Magnatul a fost acuzat în Rusia de fraudă şi deturnare de fonduri.

Berezovski s-a asociat ulterior cu fostul agent KGB Alexander Litvinenko, un alt critic al Kremlinului. Litvinenko a murit după ingerarea de poloniu din ceai la un hotel din Londra, în 2006.

În ultimii ani, averea lui Berezovski a scăzut din cauza numeroaselor cazuri judiciare costisitoare.

Anul trecut, Berezovski a pierdut un caz uriaş împotriva fostului partener de afaceri, magnatul rus Roman Abramovich, facturile juridice costându-l cel puţin 35 de milioane de lire sterline (53,3 milioane de dolari.)

Berezovski a afirmat ca Abramovici, proprietarul miliardar al clubului de fotbal Chelsea, l-a înşelat şi i-a luat participaţiile din grupul petrolier Sibneft, susţinând că acesta l-a şantajat să îi vândă participaţiile mult sub valoarea lor reală după disputa cu Putin.

Dar un judecător a închis cazul în august, susţinând că Berezovski este o persoană necinstită şi nesigură şi a respins afirmaţiile lui Berezovski că ar fi fost ameninţat de Putin şi Alexander Volosin, un aliat al lui Putin, pentru a-l constrânge să-şi vândă participaţiile din Sibneft.

În 2010, Berezovski a fost afectat şi de divorţul său de Galina Besharova, plătindu-i acesteia circa 100 milioane de lire sterline.