Văduva lui Arafat solicită Franţei anchetarea morţii liderului palestinian

Suha Arafat, văduva liderului palestinian Yasser Arafat, în Ta Santi, 31 octombrie 2011
Suha Arafat, văduva liderului palestinian Yasser Arafat, în Ta Santi, 31 octombrie 2011 (Matthew Mirabelli / AFP / Getty Images)

Văduva lui Yasser Arafat a cerut marţi unui tribunal francez să lanseze o investigaţie privind moartea liderului palestinian, după ce un raport a sugerat că el ar fi fost otrăvit cu un element radioactiv înainte de moartea sa, ce a avut loc într-un spital militar din Paris, în 2004.

În octombrie 2004, Arafat a fost transportat în Franţa, după o deteriorare bruscă a stării lui de sănătate.

Avea să moară o lună mai târziu. În acel momentul, consilierii lui Arafat au citat medicii ca spunând că acesta a suferit o hemoragie cerebrală, organele sale vitale încetând să mai funcţioneze, unul câte unul.

Acuzaţiile de crimă au ieşit repede la suprafaţă, după ce medicii care l-au tratat au declarat că nu au putut stabili o cauză exactă a bolii ce a dus la moartea sa.

Plângerea depusă de văduva lui, Suha, şi de fiica lor, Zahwa, în suburbia vestică a Parisului, Nanterre, acuză una sau mai multe persoane necunoscute de crimă cu premeditare.

Plângerea lor a urmat unei declaraţii a unui institut elveţian, care a găsit un nivel surprinzător de mare de poloniu-210 pe hainele lui Arafat - aceeaşi substanţă ce fusese utilizată în 2006 pentru a-l ucide pe fostul spion rus Alexander Litvinenko, la Londra.

Mulţi dintre arabi consideră Israelul principalul suspect în spatele declinului misterios al omului ce a condus palestinienii spre statalitate în anii de război şi pe timp de pace.

Autoritatea Palestiniană a fost de acord cu dezgroparea corpului lui Arafat, care se află într-un mausoleu de calcar din Ramallah, pentru a se efectua o autopsie, iar Tunisia a solicitat o reuniune ministerială a Ligii Arabe pentru a discuta despre moartea lui.

La începutul acestei luni, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, succesorul lui Arafat, s-a întâlnit cu preşedintele francez Francois Hollande şi i-a cerut ajutorul în formarea unui grup internaţional de investigaţie, prin intermediul Consiliului de Securitate ONU, a raportat Al Jazeera.