Salonul aeronautic de la Farnborough provoacă un nou scandal în relaţiile ruso-britanice (presă)

Prestigioasa expoziţie aeronautică internaţională de la Farnborough (Marea Britanie), care se va deschide pe 9 iulie, a generat un nou scandal ruso-britanic, după ce delegaţia Moscovei la eveniment a întâmpinat dificultăţi la obţinerea vizelor, relatează joi portalul newsru.com.

Membrii delegaţiei ruse acuză că Ambasada Marii Britanii la Moscova a decis să-i 'pedepsească' pe ei, din cauza dezacordurilor dintre Rusia şi Occident în problema siriană, precum şi ca urmare a 'listei Magnitski' (care include o serie de funcţionari ruşi, suspectaţi că ar fi implicaţi în moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski, şi cărora ar urma să li se interzică accesul în SUA).

Londra, la rândul său, răspunde că problema cu obţinerea vizelor britanice a apărut strict din cauza neglijenţei părţii ruse, care a depus prea târziu documentele necesare.

Pe de altă parte, experţii afirmă că salonul aeronautic are toate şansele să se transforme într-un eşec pentru Rusia, chiar fără a lua în seamă aspectele politice, întrucât Occidentul demult nu mai are încredere în tehnica aviatică rusă.

Nezavisimaia Gazeta consideră că problemele cu obţinerea vizelor britanice constituie o formă de presiune asupra Rusiei, care ar avea legătură cu livrările de arme ruseşti în Siria. Dacă se ia în calcul că participarea delegaţiei ruse la salonul aeronautic este organizată de compania responsabilă cu exportul de armament Rosoboronexport, ameninţat cu sancţiuni din partea Occidentului, versiunea pare destul de convingătoare, comentează publicaţia.

Misiunea diplomatică a Marii Britanii a respins existenţa unui substrat politic în acest scandal, menţionând că a acordat deja 150 de vize doritorilor de a lua parte la salonul aeronautic, care au depus documentele la timp.

'Există, într-adevăr, probleme cu vizele. Dar ele sunt provocate de aglomerarea serviciilor consulare, implicate în pregătirea Olimpiadei-2012, care va începe pe 27 iulie la Londra', afirmă şeful proiectului Finam.Aero, Aleksei Zaharov.

În consecinţă, termenul de acordare a vizelor a fost prelungit până la trei săptămâni, informaţie care a fost transmisă delegaţiei ruse încă în luna februarie, relatează newsru.com.

În ultimii ani, relaţiile ruso-britanice au fost tensionate de o serie de probleme, printre care moartea controversată a fostului ofiţer KGB Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006, şi presiunea pusă de Rusia asupra British Council în perioada 2007-2008. Autorităţile britanice au suspectat că Litvinenko ar fi fost intoxicat cu poloniu radioactiv şi au cerut Moscovei extrădarea în acest caz a lui Andrei Lugovoi.

Moscova a refuzat să-l extrădeze, fapt ce a determinat Marea Britanie să îngheţe colaborarea cu Rusia în domeniul luptei antiteroriste şi să înăsprească regimul de vize pentru înalţii funcţionari ruşi.

La rândul său, Moscova nu a renunţat la cererea sa privind extrădarea de către Londra a omului de afaceri Boris Berezovski şi a emisarului separatist cecen Ahmed Zakaev.