Lancet: Yasser Arafat a fost probabil otrăvit cu poloniu 210
Fostul lider palestinian, Yasser Arafat, care a murit în anul 2004, a fost probabil otrăvit într-adevăr cu poloniu-210 radioactiv, se menţionează într-un studiu publicat în revista medicală „Lancet“.
Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2011 în Franţa în condiţii extrem de suspecte, după ce timp de mai multe zile a manifestat o stare de rău. Pe data de 3 noiembrie Arafat a fost dus la spitalul militar Percy, din Franţa, unde a fost pus sub tratament şi ţinut în secret.
Controverse legate de moartea liderului palestinian afirmau că acesta ar fi murit de SIDA, comoţie cerebrală, ba chiar din cauza otrăvirii cu thalium.
Din cauza misterului morţii lui Arafat, soţia sa a cerut exhumarea acestuia. Corpul său a fost dezgropat pe 27 noiembrie 2012 de către trei echipe - elveţiană, rusă şi franceză.
Lancet a publicat un raport legat de studiile efectuate anul trecut în Elveţia. După ce au analizat eşantioanele biologice prelevate din lucrurile personale ale lui Yasser Arafat, oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea au un nivel ridicat de radiaţii, fiind folosit probabil poloniu 210.
Poloniul 210 este una dintre cele mai eficace metode de iradiere, fiind foarte greu de detectat, deoarece particulele radioactive emise sunt mari, şi nu reuşesc să străpungă pielea.
Bazându-se pe raportul oamenilor de ştiinţă elveţieni, un tribunal din Paris a deschis un caz referitor la o posibilă otrăvire a lui Yasser Arafat. Ca urmare, pe 27 noiembrie 2012 a fost efectuată exhumarea cadavrului. Experţii ruşi vor finaliza studierea rămăşiţelor lui Arafat la sfârşitul anului 2013.
Acest caz aminteşte de fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko care a decedat în spital în noiembrie 2006. S-a constatat că şi el a fost otrăvit cu poloniu 210 - în timpul unei întâlniri cu foştii săi colegi din KGB, Andrei Lugovo şi Dmitri Kovtun.
Marina Litvinenko a declarat că soţul ei lucra pentru serviciile britanice, fiind implicat în combaterea grupărilor criminale ruse din Europa.
Cei doi presupuşi criminali ar fi turnat poloniu în ceaiul lui Livtinenko. Anchetatorii britanici au găsit urme radioactive pe o canapea pe care stătuse Kovtun, care oricum pe 1 decembrie 2006 a fost admis într-un spital moscovit cu tulburări produse de radiaţii.
Atât Lugovoi cât şi Kovtun s-au refugiat în Rusia, care a refuzat să-i extrădeze în Marea Britanie.