Raport: 11.000 de deţinuţi torturaţi şi executaţi în Siria
alte articole
Există dovezi concrete că regimul condus de Bashar al-Assad a torturat şi a executat sistematic aproximativ 11.000 de deţinuţi de la începutul revoltei, reiese dintr-un raport întocmit de trei foşti procurori pentru crime de război.
Investigatorii au examinat mii de imagini cu prizonierii morţi din Siria. Unul dintre autori a declarat pentru BBC că există dovezi care atestă implicarea Guvernului. Damascul a negat acuzaţiile de abuz.
Raportul vine cu o zi înainte de negocierile de pace care ar trebui să înceapă în Elveţia.
Ziarul The Guardian din Marea Britanie susţine că raportul pare sincronizat în aşa fel încât să coincidă cu conferinţa, care va începe în staţiunea Montreux şi va continua în Geneva două zile mai târziu.
Discuţiile sunt văzute ca fiind cel mai mare efort diplomatic de a pune capăt conflictului de trei ani, care a omorât mai mult de 100.000 de oameni şi a strămutat milioane de sirieni.
Raportul a fost comandat de către Qatar, care sprijină rebelii sirieni. Acesta se bazează pe dovezile furnizate de un fotograf ce a dezertat din poliţia militară, cunoscut doar sub numele de Cezar, care, împreună cu alţii, se pare că a reuşit să sustragă aproximativ 55.000 de imagini digitale cu circa 11.000 de deţinuţi morţi din Siria.
Cezar le-a precizat anchetatorilor că treaba lui era să fotografieze cadavrele, atât pentru a permite întocmirea unui certificat de deces, cât şi pentru a confirma că ordinele de execuţie au fost îndeplinite.
"Puteau fi şi câte 50 de cadavre pe zi de fotografiat, fiind nevoie de 15-30 de minute de lucru pentru fiecare cadavru", a declarat Cezar.
Acesta nu a pretins că ar fi asistat la crime sau torturi el însuşi, care potrivit anchetatorilor ar fi dat o greutate mai mare mărturiei lui.
Fotografiile acoperă perioada de la începutul revoltei din 2011 până în luna august a anului trecut.
Cu excepţia unui singur cadavru, toate erau de sex masculin. Anchetatorii susţin că cele mai multe cadavre arătau groaznic; mulţi au fost bătuţi sau strangulaţi. Unii avea ochii scoşi, iar alţii aveau semne de electrocutare.
Unul dintre autorii raportului, profesorul Sir Geoffrey Nice, a declarat pentru BBC că amploarea şi consistenţa crimelor au furnizat dovezi puternice care atestă implicarea Guvernului, ceea ce ar putea sprijini o viitoare urmărire penală.
Medicul legist Stuart Hamilton a declarat că în imaginile pe care le-a văzut un număr mare de deţinuţi prezentau "dovezi semnificative de înfometare". Acesta a adăugat că mulţi arătau ca şi cum ar fi fost legaţi sau imobilizaţi.
"Un număr mare au fost bătuţi. Şi există o minoritate semnificativă care au fost în mod clar strangulaţi", a declarat doctorul.
Guvernul sirian nu a comentat nimic cu privire la raport, dar a negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în timpul celor 34 de luni ale conflictului.
Potrivit BBC, rebelii acuză frecvent guvernul de torturi metodice.
Guvernul sirian şi principala alianţă de opoziţie aflată în exil, Coaliţia Naţională, au decis să trimită delegaţi la conferinţa de miercuri de la Montreux.
Luni, secretarul general al ONU a retras invitaţia pentru Iran - un aliat cheie al guvernului Assad, ca răspuns la refuzul statului de a sprijini planul de a forma un guvern sirian de tranziţie, concept care stă la baza conferinţei.
Invitaţia de participare a Iranului a înfuriat Statele Unite, în timp ce Coaliţia Naţională a ameninţat că se va retrage în cazul în care invitaţia nu este anulată.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, luni, că a nu invita Iranul "este, desigur, o greşeală... Dar nu este o catastrofă".
Conferinţa este punctul culminant al mai multor luni de diplomaţie. În luna mai a anului trecut, Rusia şi SUA au convenit să încerce să aducă ambele părţi împreună.
Mai târziu, Consiliul de Securitate al ONU a cerut o conferinţă de implementare a comunicatului de la Geneva - un acord privind un guvern de tranziţie asupra căruia s-a convenit la o întâlnire sprijinită de ONU în 2012.