Hassan Rohani după discuţia cu Putin: Geneva II va fi un eşec fără participarea Iranului

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul său rus Vladimir Putin au purtat joi o convorbire telefonică pe subiectul participării republicii islamiste la negocierile de pace siriene, ce vor avea loc la Geneva, notează Mediafax.

Participarea Iranului în cadrul conferinţei de pace, denumită Geneva II, a fost limitată de Statele Unite din cauza implicării Teheranului în ”brutalizarea” poporului sirian prin susţinerea activă a Guvernului Bashar al-Assad.

În urma discuţiei telefonice cu Vladimir Putin, Hassan Rohani a avertizat că ”din acest motiv conferinţa Geneva II a eşuat de la bun început”, acest lucru având loc la scurt timp după ce Iranul a refuzat rolul minor oferit de SUA, pe motiv că ”nu respectă demnitatea republicii islamiste”.

La conferinţa de pace au fost invitaţi până în prezent 30 de participanţi. Aceasta este menită să reunească reprezentaţi ai regimului şi opoziţiei siriene pentru a pune capăt conflictului sângeros ce durează de peste 3 ani.

”O reuniune transregională la care actorii influenţi nu participă nu va fi în măsură să conducă la soluţionarea crizei siriene”, a mai declarat Rohani în timpul discuţiei telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, notează agenţiei Isna.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi-a exprimat dorinţa ca Teheranul, la fel ca şi Rusia, principalii susţinători ai guvernului de la Damasc, să fie incluse pe lista invitaţilor la Geneva II.

Conform agenţiei Isna, în timpul discuţiei telefonice, Putin a precizat că va încerca să îi convingă pe ”aliaţi că Iranul, în calitate de actor-cheie, trebuie să fie prezent la negocieri”.

Iranul a fost criticat aspru pentru susţinerea militară şi financiară a guvernului Bashar al Assad. La prima conferinţă de pace pe tema conflictului din Siria, Geneva I, Teheranul a refuzat de asemenea participarea.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Marie Harf, a subliniat, luni, rolul pe care Iranul îl poate adopta în cadrul conflictului intern din Siria.

”Aceştia ar trebui să demonstreze că ar face lucruri care sunt mai puţin distructive pentru Siria”, a declarat Marie Harf.

Vineri, Secretarul de Stat american, John Kerry şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov se întâlnesc la Paris pentru a negocia participarea Iranului la Geneva II.

Potrivit unui ONG sirian, în cei trei ani de conflict s-au înregistrat peste 130.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe