România, punct de tranzit în traficul de armament al Rusiei
focus
alte articole
Din luna decembrie 2013, Rusia a crescut exponenţial exporturile de echipamente militare în Siria pe ruta tranzitului fiind incluse companii de profil din România, Bulgaria şi Ucraina, transmite Reuters, citat de EVZ.
"În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia", explică oficialul citat de Reuters.
Moscova, un susţinător ferm al regimului Bashar Al-Assad în confruntările cu insurgenţii, este unul din furnizorii principali de armamente militare, inclusiv vehicule militare, drone şi bombe teleghidate, ai guvernului de la Damasc.
„Experţi ruşi pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea poziţiilor insurgente, pentru analizarea capacităţilor militare rebele şi pentru coordonarea bombardamentelor forţelor subordonate regimului sirian", a subliniat o altă sursă.
Intensificarea exporturilor de armament rusesc a fost confirmată de un specialist din domeniul industriei internaţionale de echipament militar. Experţii au precizat că Bulgaria, România şi Ucraina au păstrat stocuri de armament uşor de tip rusesc de pe vremea Uniunii Sovietice, scrie Reuters.
O cooperare mai strânsă cu Rusia, chiar dacă nu s-a precizat şi domeniul militar, a fost anunţată de premierul Victor Ponta la mijlocul lunii decembrie.
„Asumându-mi toate polemicile politice, da, cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. (..) Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic”, a anunţat premierul Victor Ponta.
Din partea rusească, o confirmare în acest sens a fost făcută publică joi, 16 ianuarie 2013, atunci când preşedintele rus Vladimir Putin afirma că Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România.
O sesizare privind articolul publicat de Reuters a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. MAE a comunicat că nu a înregistrat şi nu a autorizat operaţiuni comerciale exterioare care să includă echipamente militare cu destinaţia Siria.
"Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a înregistrat şi, implicit, nu a autorizat nicio operaţiune de comerţ exterior cu produse militare, inclusiv de armament uşor, cu destinaţia Siria în anul 2013 şi 2014", se arată în comunicatul MAE.
La rândul său Oficiul interguvernamental bulgar a transmis, cu ajutorul purtătorului de cuvânt al ministerului de Externe bulgar, că nu a autorizat tranzacţii de armament cu Siria.