Astăzi se judecă dosarul de plagiat al lui Victor Ponta la Curtea Supremă
alte articole
Judecătorii Curţii Supreme vor hotărî, în cadrul procesului care începe luni, dacă procurorii vor ancheta plagiatul de care este acuzat premierul Victor Ponta. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) pe care a primit-o primul ministru Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestată la instanţa supremă de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru, aceasta fiind, totodată, ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor, potrivit Gândul.
La începutul lunii iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestaţie similară, aşa că Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru au apelat, printr-o acţiune înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a cărei soluţie va fi definitivă.
Avocatul denunţătorilor lui Victor Ponta în cazul plagiatului a contestat, în 7 iunie, la procurorul superior celui de caz soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premier, pe motivul că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală şi a preluat integral expertizele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Avocatul denunţătorilor Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru a solicitat, astfel, infirmarea soluţiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, începerea urmăririi penale pe numele premierului şi administrarea legală a probelor propuse.
În luna mai a fost emisă rezoluţia Parchetului ICCJ prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată.
În 22 august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru au făcut denunţul în acest caz la Parchetul instanţei supreme.
Denunţătorii au afirmat că din totalul de 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare avându-i ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".
Conform articolului 141 din Legea nr. 8/1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor".
Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a explicat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale, că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", aşa cum se afirma în denunţul pe care l-au făcut Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru în august 2012.