Raluca Turcan: Aceeaşi reţetă, alt protagonist. Anul acesta, Remus Pricopie

La un an după dezastruoasa ordonanţă dată de Ecaterina Andronescu, USL vine din nou cu o modificare „pe ascuns” a Legii Educaţiei Naţionale, o modificare „complet netransparentă şi dăunătoare sistemului educaţional”, a declarat marţi vicepreşedintele PDL Raluca Ţurcan.
Raluca Turcan Deputat PDL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.12.2013

La un an după dezastruoasa ordonanţă dată de Ecaterina Andronescu, USL vine din nou cu o modificare „pe ascuns” a Legii Educaţiei Naţionale, o modificare „complet netransparentă şi dăunătoare sistemului educaţional”, a declarat marţi vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

În opinia acesteia, orice schimbare la Legii Educaţiei Naţionale trebuie făcută „transparent, asumat, cu aportul societăţii şi nu pe ascuns sau după bunul plac”.

„USL preferă varianta obscură pentru a ascunde faptul că până acum a fost în afara Legii, nu şi-au respectat angajamentele.
Prin această Ordonanţă se amână introducerea testelor transdisciplinare la Evaluarea Naţională, Admiterea la liceu şi Bacalaureat. Ele vor fi introduse începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015-2016. USL amână aplicarea acestor prevederi după ce până acum nu au aplicat legea. Nu au introdus predare transdisciplinară, nu au elaborat manuale transdisciplinare în termenul legal şi, prin urmare, nu pot face nici evaluare transdisciplinară”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PDL este de părere că USL „menţine forţat învăţământul liceal de patru ani”.

„USL ignoră însă cu obstinaţie faptul că elevii care termină 8 clase nu au vârsta legală pentru a munci, sunt obligaţi să urmeze liceul sau o şcoală profesională, dar 20% abandonează şcoala la 15 ani şi sunt condamnaţi la sărăcia de pe piaţa muncii, care nu-i poate asimila. Dacă studiile gimnaziale s-ar fi finalizat în clasa a noua, aceşti tineri ar fi avut o altă şansă pe piaţa muncii sau ar fi ales un liceu sau o şcoală profesională care li se potriveşte”, a declarat aceasta.

USL modifică Legea Educaţiei Naţionale pentru „a-şi justifica non-acţiunile din educaţie. Nepăsarea şi lipsa de proiecte pentru învăţământ şi cercetare sunt principalele caracteristici ale actualei guvernări. Educaţia a avut un an negru din acest punct de vedere”, a precizat Raluca Turcan.

Democrat- liberalul a făcut o scurtă listă a promisiunilor mincinoase făcute de guvernanţi: Au promis manuale şi nu au prevăzut bani pentru ele; au promis că vor asigura politici de echitate socială, dar prin neplata restanţelor şi plafonarea abonamentelor navetiştilor încurajează abandonul şcolar; au promis microbuze şcolare, dar nu au cumpărat încă niciun vehicul – au defilat cu microbuzele cumpărate tot de Guvernele precedente; au promis proiecte majore pentru educaţie, dar nu au implementat niciunul; au promis proiecte din bani europeni, dar au încercat să fraudeze licitaţii de milioane de euro; au promis laboratoare şi biblioteci, dar nu au prevăzut bani pentru dotarea acestora; au promis şanse egale, dar îngrădesc drepturile Constituţionale ale copiilor la învăţătură prin tăierea banilor pentru reabilitarea şi continuarea lucrărilor de construcţii a şcolilor. Mai mult decât atât, prin neplata datoriilor către constructori au trimis în faliment mai mulţi agenţi economici şi au închis şcoli; au promis manuale digitale şi stimulente pentru profesori pentru a-şi procura cărţi sau programe educaţionale, dar nu au alocat niciun leu în buget; au promis că vor scădea abandonul şcolar, dar, în prezent, sunt peste 100 000 de copii în afara şcolii; au promis că vor diminua risipa banilor făcută prin programul „Cornul şi Laptele” – un program care trebuia să combată abandonul şcolar, dar nu au făcut nimic în acest sens: au menţinut alocaţiile elevilor la nivelul anului 2009; au promis depolitizarea învăţământului, dar continuă să numească directori de şcoli pe criterii politice; au promis proiecte de cercetare, dar nu au numit un alt Consiliu Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) ca urmare a demisiei în bloc de acum aproape opt luni a membrilor acestui Consiliu. Ca urmare, întreaga activitate de sprijinire a cercetării ştiinţifice universitare este blocată. USL a abandonat finanţarea universităţilor pe criterii de performanţă. A bulversat clasificările universităţilor şi a menţinut o stare de ambiguitate pentru a nu se şti care universitate este mai bună şi, în consecinţă, care merită mai mulţi bani. Aceştia urmează a fi distribuiţi pe alte criterii.

În concluzie, USL „a făcut foarte mult rău sistemului educaţional românesc: a modificat legea după bunul lor plac, a tăiat bani şi a bulversat întreg sistemul - de la grădiniţă până la cercetare. Nerespectarea legii educaţiei de către Guvernul USL ne va costa pe noi, cetăţenii României, foarte mult: viitorul copiilor noştri”, a declarat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor