Rafila: Ne aflăm pe un val de creştere rapidă, una dintre cele mai rapide din Europa

Alexandru Rafila (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.01.2022

Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre valul cinci al pandemiei de COVID-19 în România.

"E un val de creştere rapidă, am spus şi zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creşteri din Europa din punct de vedere al ratei de reproducere a infecţiei. Avem un salt săptămânal de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam 6 mii, acum sunt aproape 9 mii. A fost creştere şi în valul 4, acum problema este când se va opri această creştere. Am pus la punct un sistem funcţional credem, rămâne să-l testăm, care presupune testarea rapidă prin medicii de familie, evaluarea iniţială la medicul de familie, ulterior la centrele de evaluare", a declarat Alexandru Rafila, citat de Digi24.

Potrivit ministrului, cei care au comorbidităţi vor merge către 230 de centre unde vor putea face investigaţii şi mulţi vor primi medicaţie de la centre ambulatorii sau vor fi îndrumaţi către spitale pentru îngrijiri aprofundate.

"Nu este important doar numărul de cazuri, ci dacă necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depăşite, depinde cum funcţionează sistemul de acordare servicii medicale în ambulator şi circuitul clar al pacientului", a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă sunt luate în calcul şi alte măsuri în valul 5 al pandemiei, liderul PSD a replicat:

"În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona. Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor