Putin sfidător, a aprobat cererea de anexare a Crimeei şi a oraşului Sevastopol

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi împreună cu liderii proruşi din Crimeea tratatul prin care peninsula ucraineană ar deveni parte a Federaţiei Ruse.

Premierul ilegal al Crimeei, Serghey Axionov, şi primarul oraşului Sevastopol, Aleksey Chalyi au semnat, alături de preşedintele rus, tratatul în urma unei ceremonii în care liderul de la Kremlin a ”cerut” Adunării Federale acceptarea a noilor membre în Federaţia Rusă: Crimeea şi oraşul Sevastopol.

Putin ar fi pregătit de mai bine de zece ani anexarea Ucrainei la Rusia însă acest plan a eşuat din cauza noilor schimbări politice de la Kiev, ”astfel că Rusia a implementat planul B şi a folosit vulnerabilitatea noului guvern pentru aplicarea unui scenariu militar”, a declarat generalul de armată şi fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, Nikolai Malomuzh.

În timpul discursului cu tente puternice naţionaliste de la Kremlin, Putin s-a folosit de mai multe idei propagandistice, false şi contradictorii precum:

”Crimeea a fost întotdeauna o parte integrantă a Rusiei”, spune acesta în începutul discursului, dar ”a fost dată precum un sac de cartof”(...) ”Forţele naziste ucrainene” au efectuat mişcări ”de tip Hitler şi nu am avut cu cine să negociem în aceste condiţii”, a mai menţionat Putin.

Rusia a recunoscut luni independenţa Republicii Crimeea obţinută în urma unui referendum desfăşurat în prezenţa forţelor armate ruseşti, considerat ilegitim de către orice altă ţară.

Tratatul de anexare trebuie aprobat de Curtea Constituţională şi apoi ratificat de Parlament, proces ce ar urma sa se deruleze săptămâna aceasta.

Puterile occidentale şi Japonia au implementat o serie de sancţiuni ce au ca scop ”izolarea economică şi politică” Rusiei, din cauza agresiunilor împotriva Ucrainei ce ar reprezenta, conform analiştilor politici, începutul unui nou ”Război Rece”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe