Ucraina şi R. Moldova au ales integrarea europeană

Iurie Leancă  cu  preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov
Iurie Leancă  cu  preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov (gov.md)
Epoch Times România
18.03.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit, în această după-amiază, cu preşedintele Radei Supreme, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, relatează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. Oficialii au pledat pentru menţinerea dinamicii pozitive a relaţiilor dintre cele două ţări şi au abordat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală şi evoluţiile din regiune.

Premierul moldovean a subliniat că guvernul de la Chişinău urmăreşte cu îngrijorare evoluţia evenimentelor din Ucraina şi nu recunoaşte rezultatele aşa-numitului „referendum” din Crimeea, întrucât acestea reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi "nu se încadrează în standardele internaţionale relevante".

Iurie Leancă a spus că Republica Moldova apreciază poziţia conducerii din Kiev de a rezolva pe cale paşnică problema apărută în legătură cu peninsula Crimeea.

Oleksandr Turcinov a menţionat că Ucraina apreciază susţinerea din partea Chişinăului, într-un moment în care se confruntă direct cu problema separatismului.

„Mizăm că Ucraina va avea în continuare această susţinere din partea Moldovei. Ştim că ţara dumneavoastră a trecut prin aceeaşi situaţie, statele noastre au aceeaşi istorie, ne leagă o mare prietenie şi ţările noastre au ales o singură cale - integrarea europeană - şi sper că vom reuşi”, a declarat Oleksandr Turcinov.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii cu privire la agenda europeană a ambelor state, odată cu apropierea Ucrainei şi a Republicii Moldova de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată, părţile au trecut în revistă evoluţia procesului de reglementare a problemei transnistrene.

Cei doi oficiali au convenit să continue dialogul politic bilateral la toate nivelurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor