Japonia se raliază comunităţii internaţionale în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei

John Kerry şi  Fumio Kishida, Washington, 7 februarie 2014.
John Kerry şi  Fumio Kishida, Washington, 7 februarie 2014. (Win McNamee / Getty Images)

Guvernul de la Tokyo a anunţat marţi că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei, într-o mişcare iniţiată de comunitatea internaţională ce are ca scop „izolarea politică şi diplomatică” a fostului stat sovietic, conform unui comunicat emis de ministrul de externe nipon, Fumio Kishida.

„Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize şi nu va începe discuţiile prevăzute pentru noi investiţii", a anunţat ministrul japonez de Externe.

Noile acţiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei nu vor face decât „să agraveze izolarea diplomatică a Rusiei, iar economia sa va avea de suferit şi mai mult”, a declarat luni, preşedintele american Barack Obama.

Japonia va anula şi discuţiile cu Rusia din domeniul militar pe tema „acordului spaţial cu privire la prevenirea activităţilor militare riscante”.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independenţa regiunii ucrainene, iar marţi a anunţat parlamentul de la Moscova de intenţia Crimeei de a se alătura Rusiei.

„Este trist faptul că Rusia recunoaşte independenţa Crimeei, o acţiune care încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat Kishida.

Membrii „comunităţii internaţionale vor continua să fie solidari şi să respingă toate încălcările suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a adăugat Obama.

Luni, atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană au început implementarea unui nou val de sancţiuni ce au ca scop „izolarea politică şi economică” a Rusiei până la rezolvarea paşnică a crizei din Ucraina.