Nicolae Timofti: Unirea Transnistriei cu Rusia este un pas greşit

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a declarat, marţi, că alipirea Transnistriei la Rusia va fi un pas greşit, care va afecta imaginea Rusiei. Transnistria a anunţat că a cerut integrarea în Federaţia Rusă, după referendumul din Crimeea.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
18.03.2014

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a declarat, marţi, că alipirea Transnistriei la Rusia va fi un pas greşit, care va afecta imaginea Rusiei. Transnistria a anunţat că a cerut integrarea în Federaţia Rusă, după referendumul din Crimeea.

Declaraţia a fost determinată de faptul că Transnistria a adresat marţi o cerere Dumei de la Moscova cerând alipirea la Rusia.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a transmis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care cere să se examineze posibilitatea anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.

Preşedintele Nicolae Timofti a precizat că "Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Acţiunile de genul intenţiei şefului Sovietului Suprem de la Tiraspol nu sunt benefice nici pentru Federaţia Rusă, nu aduc bine Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, nu contribuie la păstrarea acelei imagini internaţionale de care se bucura Rusia şi dacă va accepta, cred că va fi un pas greşit."

Referitor la referendumul din Crimeea, Timofti a etichetat drept neconstituţional referendumul prin care 96,6% dintre alegători au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia.

„Nu recunoaştem aşa numitul referendum din Crimeea. Moldova reconfirmă suveranitatea Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Posibila decizie a Federaţiei Ruse de a anexa Crimeea la teritoriul său va constitui o gravă încălcare a dreptului internaţional. Mi-a plăcut foarte mult o adresare făcută de cetăţenii Ucrainei către conducerea Republicii Moldova. Ei apreciază poziţia luată de Moldova faţă de acest conflict care a apărut pe neaşteptate”, a subliniat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti a mai precizat că Moldova are nevoie de un climat de stabilitate şi calm în vederea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

„Prioritatea mea a fost şi este să asigurăm în Moldova un climat de linişte şi de stabilitate pe fondul căruia să ne putem dezvolta instituţiile şi economia şi a asigura procesul de integrare europeană. Fără o atmosferă calmă nu am fi ajuns acum în pragul semnării acordului de asociere cu UE. Am accentuat foarte mult pe relaţiile bilaterale cu alte state, mai cu seamă cu vecinii noştri”, a precizat Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor