Armata rusă la graniţa estică a Ucrainei. ”Suntem în pragul unui nou Război Rece”

Armata rusă de la graniţa cu Ucraina. (captură youtube.com)
P. P.
17.03.2014

La scurt timp după încheierea referendumului din Republic Crimeea, forţele armatei ruse se îndreaptă către graniţa estică a Ucrainei, în timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a arătat, duminică noapte, ”îngrijorat” cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, tensiuni atribuite de acesta ”grupărilor radicale ucrainene”, conform unui comunicat al Kremlinului.

"Suntem în pragul unui nou Război Rece. Viziunea Europei că Rusia este un stat benign care poate fi integrat economic şi politic a devenit istorie", a susţinut directorului Centrului European pentru economie politică internaţională din Bruxelles, Fredrik Erixon.

Ucraina are ”toate motivele să creadă” că forţele Rusiei de-a lungul graniţei estice şi sudice vor începe în curând o invazie pe scară largă, a precizat Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Andryi Parubyi.

O ipoteză asemănătoare celei propuse de analiştii politici europeni a fost îmbrăţişată şi de mai mulţi parlamentari şi membri ai aparatului de propagandă de la Kremlin.

Noua confruntare dintre Rusia şi Vest va închide perioada ”dintre Războaiele Reci”, perioadă care a început cu căderea zidului din Berlin, a declarat directorul centrului Carnegie din Moscova.

Între timp, executivul de la Kiev a instituit starea naţională de asediu şi a iniţiat mobilizarea parţială a armatei inclusiv pe teritoriul Crimeei. Oficialii ucraineni estimează că aproximativ 40.000 de ucraineni se vor alătura noii Gărzi Naţionale, înfiinţate după înlăturarea regimului Ianukovici.

”Ucraina se confruntă cu ameninţarea unei invazii pe scară largă” din partea armatei ruse, ce include peste 80.000 de soldaţi, 270 de tancuri, 180 vehicule blindate, 140 de avioane militare, 90 de elicoptere militar, a declarat Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Andry Parubyi.

Europa este pe marginea unui nou război rece cu Rusia ce ar putea dura ani, totuşi, Marea Britanie se ”opune unei opţiuni militare” şi nu va susţine o intervenţie militară din partea Alianţei Nord Atlantice, a declarat ministrul de Externe britanic, William Hague.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor