Companiile petroliere sau de gaz folosesc chimicale ce provoacă cancer
alte articole
Companiile petroliere şi de gaz exploatează breşele federale pentru a extrage petrol şi gaze cu ajutorul unor produse pe bază de petrol şi cauzatoare de cancer, conform unui raport al Proiectului pentru Integritatea Mediului Înconjurător (PIMI), cu sediul în SUA.
“În ciuda unei interdicţii federale asupra utilizării fără permis a motorinei în fracturarea hidraulică, câteva companii petroliere şi de gaz exploatează o breşă a Actului pentru Apă Potabilă Curată, creată cu ajutorul companiei Halliburton, pentru a efectua operaţiuni de fracturare cu ajutorul unor produse pe bază de petrol ce conţin chimicale chiar mai toxice şi mai periculoase decât motorina”, conform declaraţiei publicate miercuri pe website-ul PIMI.
Grupul a descoperit că unul dintre principalele ingrediente din lichidele folosite în fracturare conţine un element chimic foarte toxic numit benzen, care este mult mai puternic şi mai dăunător decât motorina pentru sănătatea publică şi rezervele de apă potabilă curată.
Conform declaraţiei, este nevoie de permise pentru fracturare cu motorină. Totuşi, companiile pot injecta, fără să folosească un permis, alte produse pe bază de petrol care sunt chiar mai toxice decât motorina.
“Acest standard dublu ilustrează ce se întâmplă atunci când Congresul manipulează legile de mediu în favoarea celor care exploatează solul şi poluează mediul, în loc să permită Agenţiei americane pentru Protejarea Mediului Înconjurător (EPA) să ia decizii pentru sănătatea publică pe baza celor mai bune cunoştinte ştiinţifice avute la îndemână”, a susţinut într-o declaraţie Eric Shaeffer, director executiv al EPA.
Halliburton, una dintre cele mai mari companii de fracturare, a făcut presiuni pentru crearea breşei din 2005, care exceptează fracturarea din cerinţele Actului din 1973 pentru Apă Potabilă Curată.
Studiul recomandă ca Congresul să revizuiască şi să repare breşa din 2005 prin sfătuirea Agenţiei americane pentru Protejarea Mediului Înconjurător să adopte măsuri de protejare a Actului din 1973 împotriva folosirii de chimicale ce conţin cantităţi mari de benzen şi alte chimicale toxice.