Putin priveşte spre viitor. Alege să i se adreseze lui Trump, nu lui Obama în mesajul de Anul Nou

În mesajul său anual adresat şefilor de state şi guverne, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că odată cu învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte, SUA şi Rusia vor face paşi serioşi pentru restabilirea mecanismelor de cooperare.
Ana Ion
01.01.2017

alte articole

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)
Ana Ion
01.01.2017

Preşedintele Rusiei, a ales ca, în mesajul său de Anul Nou adresat şefilor de state şi guverne, să-l felicite pe Donald Trump, nu pe Barack Obama, încă preşedinte al Statelor Unite. Trebuie menţionat însă că, anterior, în cursul zilei de vineri, Putin i-a transmis urări de An Nou lui Obama, familiei sale şi poporului american într-un comuniat separat, relatează CNN.

În comunicatul său anual, Putin şi-a exprimat speranţa că odată cu învestirea lui Donald Trump ca preşedinte, SUA şi ţara sa “acţionând într-o manieră constructivă şi pragmatică, vor putea face paşi serioşi în restabilirea mecanismelor de cooperare bilaterală în varii domenii şi vor duce interacţiunea lor pe scena internaţională la un nou nivel."

"Schimbările globale şi regionale majore cu care ţările noastre s-au confruntat în ultimii ani au arătat clar că relaţiile Rusia-SUA sunt un factor important în asigurare stabilităţii şi securităţii în lume.", i-a mai transmis Putin lui Trump.

Reamintim că tot în cursul zilei de vineri, Putin a ales să nu răspundă cu aceeaşi monedă deciziei SUA de a expulza 35 de diplomaţi, preferând o poziţie de non-agresiune.

Ulterior, Trump l-a lăudat pe Putin, într-un mesaj postat pe Twitter, susţinând că liderul rus a fost foarte inteligent alegând să nu răspundă sancţiunilor impuse de SUA într-un mod similar.

În declaraţia sa oficială, Vladimir Putin a mai declarat că este păcat că Administraţia SUA îşi termină mandatul într-o asemenea manieră şi că "Rusia refuză să se coboare la nivelul de diplomaţie iresponsabilă de bucătărie".

De Anul Nou, Putin i-a mai felicitat pe Papa Francisc, pe secretarul general ONU, Ban Ki-moon, pe şefa FMI, Christine Lagarde, pe prim-ministrul britanic Theresa May, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, preşedintele Chinei, Xi Jinping, preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel şi pe prim-minstrul israelian Benjamin Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor