Reacţie uimitoare / Putin: "Nu vom expulza pe nimeni, refuzăm să ne coborâm la nivelul diplomaţiei de bucătărie"

Rusia alege să nu răspundă la iniţiativa belicoasă a preşedintelui Barack Obama de a expulza 35 de diplomaţi, alegând, ca şi în cazul asasinării diplomatului rus la Ankara, o poziţie de non-agresiune.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.12.2016

Ieri dimineaţă, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a recomandat preşedintelui rus unele măsuri retaliatorii, printre care expulzarea a 35 de diplomaţi americani, afirmând că "nu putem lăsa asemenea acte fără răspuns" şi că "reciprocitatea face parte din legile diplomaţiei", purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov a adăugat că "fără îndoială, măsurile adecvate ale Rusiei vor face ca oficialii de la Washington să se simtă inconfortabil".

Cu toate acestea răspunsul lui Putin a fost neaşteptat.

Vineri dimineaţă, liderul de la Kremlin a ales să respingă propunerea lui Lavrov şi să joace cartea unei diplomaţii elevate - necaracteristice Rusiei - afirmând că "Rusia nu va expulza niciun american ca răspuns la măsurile SUA" demonstrând irelevanţa deciziei luate pe ultima sută de metri de mandat de către preşedintele american Barack Obama.

Schimbarea de atitudine survine după ce numeroşi oficiali ruşi au subliniat lipsa de caracter a rundei de sancţiuni americane şi au sugerat că următorul preşedinte, Donald Trump, va anula ordinul executiv al lui Barack Obama, odată ce va fi învestit la Casa Albă în ianuarie.

Vineri, premierul rus Dmitri Medvedev a susţinut că administraţia Obama sfârşeşte mandatul în "convulsii mortale anti-ruse".

"Este regretabil că administraţia Obama, care începuse iniţial să restaureze relaţiile dintre ţările noastre, sfârşeşte mandatul în convulsii mortale anti-ruse. Să-i fie ţărâna uşoară", a declarat Medvedev pe pagina sa de Facebook. Medvedev deţinea funcţia de preşedinte al Rusiei în 2009, când Barack Obama împreună cu infamul Secretar de Stat Hillary Clinton tocmai anunţau faimosul "reset cu Rusia".

În declaraţia sa oficială, Vladimir Putin a luat în derâdere iniţiativa preşedintelui american, spunând că Rusia nu va cauza probleme diplomaţilor americani şi nu va deporta pe nimeni, adăugând că Federaţia Rusă ar avea dreptul de a replica într-o manieră asemănătoare, însă alege să nu se angajeze în acte de "diplomaţie iresponsabilă".

În ultimele luni, mai mulţi diplomaţi din Moscova au acuzat hărţuiri din partea serviciilor secrete ruse. După aplicarea de sancţiuni împotriva Kremlinului pentru invazia Crimeei şi pornirea conflictului din Donbas, mass media rusă a pornit o campanie de demonizare a Occidentului, precum şi iniţiative legislative care îngrădesc libertăţile individuale şi care sunt îndreptate împotriva organizaţiilor finanţate din străinătate.

Către sfârşitul campaniei electorale americane, establishment-ul american, în special cel democrat, dar şi mass media americană de stânga, au acuzat implicarea Rusiei, şi chiar direct a preşedintelui său Vladimir Putin, în campania electorală americană, în favoarea preşedintelui ales Donald Trump.

Deşi Rusia a negat acuzaţiile şi în ciuda reticenţei afişate de unele servicii de informaţii americane faţă de o asemenea teorie, Barack Obama a anunţat sancţiuni împotriva celor două agenţii majore de spionaj ale Rusiei - FSB şi GRU - şi expulzarea a 35 de diplomaţi.

În declaraţia sa oficială, Vladimir Putin a mai declarat că este păcat că administraţia SUA îşi termină mandatul într-o asemenea manieră şi că "Rusia refuză să se coboare la nivelul de diplomaţie iresponsabile de bucătărie".

În încheierea mesajului său, Vladimir Putin l-a felicitat pe noul preşedinte, Donald Trump, şi poporul american, pentru Anul Nou, invitându-i pe copiii diplomaţilor americani la o petrecere la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor