Showul continuă / SUA impune sancţiuni Rusiei. Expulzează 35 de diplomaţi

Aflat la sfârşitul mandatului său, preşedintele american Barack Obama pare să fie vârful de lance al acelei părţi a establishmentului hotărâtă să înceapă un război cu Rusia cu orice preţ.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016. (ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)

Aflată pe ultima sută de metri de guvernare, administraţia Obama a dezvăluit - prin intermediul Trezoreriei americane - noi sancţiuni asupra Rusiei pentru presupusul amestec în campania electorală din toamnă.

În ciuda faptului că nu au fost aduse până în prezent dovezi pentru susţinerea teoriei implicării Rusiei (şi punctual a preşedintelui Vladimir Putin, aşa cum a acuzat establishmentul politic american în mai multe rânduri) în alegerile americane, precum şi a poziţiei reconciliante faţă de Rusia a preşedintelui Donald Trump, sancţiunile ţintesc cinci organizaţii şi şase persoane fizice.

Pe lângă sancţiuni, SUA a expulzat nu mai puţin de 35 de diplomaţi ruşi şi a închis două birouri ale Rusiei din New York şi Maryland, ca răspuns la o campanie de hărţuire a diplomaţilor americani din Moscova - conform unor declaraţii făcute joi de un oficial american.

Obama a plasat sub sancţiuni două dintre cele mai faimoase agenţii de spionaj ale Rusiei - FSB, fostul KGB - precum şi agenţia de spionaj a armatei ruse - GRU - precum şi patru ofiţeri ai acesteia şi trei companii - care ar fi "acordat sprijin material operaţiunilor cibernetice ale GRU".

Măsura împotriva diplomaţilor de la ambasada Rusiei din Washington şi a consulatului din San Francisco, anunţată joi, este o parte a seriei de acţiuni menite să pedepsească Moscova pentru campania de intimidare a diplomaţilor americani din Rusia şi de aşa-zisa interferenţă în campania electorală americană.

Diplomaţilor ruşi li s-au acordat 72 de ore pentru a părăsi SUA.

Accesul în cele două birouri, folosite de oficialii ruşi pentru strângerea de informaţii, este acum interzis pentru oricare oficial rus, începând de vineri la prânz, ora locală.