Ion Mihai Pacepa învinuieşte mass media americană pentru răspândirea de “ştiri false”

Fostul şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe din cadrul Securităţii comuniste, Ion Mihai Pacepa, a avertizat că mass media americană este responsabilă pentru promovarea unei campanii continue de dezinformare a publicului.
Mihai Ion Pacepa.
Mihai Ion Pacepa. (Captură Foto)

Imediat după victoria lui Donald Trump în alegeri, ziarul american Washington Post se angaja în războiul stârnit de stânga americană împotriva aşa-ziselor "ştiri false", despre care bănuia că au cauzat pierderea alegerilor pentru clanul Clinton. Războiul împotriva ştirilor false se suprapunea cu marota amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale, iar Washington Post cita în acest sens din cartea "Dezinformarea" a lui Mihai Ion Pacepa.

Dar Pacepa, într-un interviu cu WND, a insistat că în timp ce stânga se plânge că americanii sunt păcăliţi de ruşi, cei mai influenţi dezinformatori sunt de fapt establishmentul mediatic american şi Partidul Democrat, aliatul său.

Ironia este că stânga aruncă vina pe o zonă a jurnalismului – mass media alternativă digitală – care nu se află sub influenţa sa, unde ştirile scrise din puncte de vedere cândva suprimate acum pot fi auzite.

“Dezinformarea în stil socialist este exact cu ce ne confruntăm noi acum în mass media americană”, a declarat Pacepa pentru WND.

Pacepa a precizat că masivul aparat de informaţii al Uniunii Sovietice, precum Departamentului de Informaţii Externe pe care l-a condus el la un moment dat, s-a concentrat mai puţin pe spionaj şi mai mult pe activităţi precum rescrierea istoriei, producerea de documente false, defăimarea persoanelor nobile şi plantarea de dezinformări anti-americane în mass media liberală occidentală.

Iar ceea ce a observat el în timpul sezonului electoral american a fost un atac de dezinformare împotriva lui Donald Trump cu scopul de a modifica percepţia faţă de miliardarul republican şi istoria Americii.

“Acum, capitalismul american care a eradicat nazismul, holocaustul şi imperiul sovietic a devenit inamicul Statelor Unite, în timp ce socialismul distrugător, care a generat 45 de ani de Război Rece, a devenit visul mass mediei mainstream”, a mai declarat fostul şef al spionajului românesc.

În 1978, Pacepa a fost ofiţerul cu cel mai înalt rang din fostul bloc sovietic care a dezertat în Occident. După ce a supravieţuit mai multor tentative de asasinat, el locuieşte în prezent sub acoperire în SUA pe motive de siguranţă. Bestseller-ul său internaţional “Red Horizons” (Orizonturi Roşii) a expus crimele masive şi corupţia amplă ce au avut loc sub conducerea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a fost considerat de preşedintele american Ronald Reagan ca un factor esenţial atunci când venea vorba de dictatori.

Pacepa a susţinut că l-a auzit pe premierul sovietic Nikita Hruşciov în repetate rânduri afirmând: “Schimbaţi imaginea publică a liderului şi veţi schimba istoria”.

“În sanctum sanctorum-ul fostului imperiu sovietic căruia i-am aparţinut, găsirea unui ţap ispăşitor pentru problemele ţării era numită necrofagie politică”, a declarat el.

Hruşciov a lansat acea “ştiinţă” la 26 februarie 1956, când a expus “crimele lui Stalin” la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Sovietic într-un discurs de 4 ore ce a fost difuzat imediat presei.

Pacepa a afirmat că în timp ce mass media, precum New York Times, a lăudat discursul ca o mişcare ce a “deschis uşile şi ferestrele unei structuri pietrificate”, de fapt “a fost doar un spectacol ieftin care a intenţionat să introducă lumii noul ‘comunism cu faţă umană’ al lui Hruşciov”.

“Din fericire, SUA este condusă în continuare de sloganul ‘Noi, Poporul’ şi încă are alegeri libere. În 8 noiembrie 2016, noi, poporul am susţinut libertatea capitalistă”, a declarat Pacepa.

El a declarat că victoria lui Donald Trump s-ar putea dovedi a fi “Waterloo-ul Partidului Democrat şi funeraliile socialismului lui Marx şi ale progresivismului american”.

Au influenţat ruşii alegerile din SUA?

Pacepa a susţinut că, deşi nu are informaţii specifice în legătură cu operaţiunile de spionaj actuale ale Kremlinului împotriva SUA, poate confirma că în timpul Războiului Rece influenţarea alegerilor altor state era una dintre principalele sarcini ale comunităţii de informaţii a blocului sovietic.

El a declarat că generalul KGB Aleksandr Saharovski, care a fost principalul consilier în probleme de spionaj pentru România şi şeful de facto al lui Pacepa înainte să conducă întreaga comunitate a spionajului blocului sovietic, obişnuia să compare spionajul clasic cu furtul din buzunare.

“Dacă fapta ar fi descoperită, rezultatul va fi dureros dar nu va periclita viaţa victimei”, a precizat Pacepa.

“Pe de altă parte, operaţiunile noastre de dezinformare ce au urmărit să influenţeze alegerile au fost un proces continuu, un proces creat pentru a invada minţile şi conştiinţele oamenilor şi pentru a planta rădăcini solide acolo”.

Pacepa a declarat că nu este de mirare că, în timpul Războiului Rece, blocul sovietic a avut mai mulţi angajaţi care lucrau pentru comunitatea de dezinformare din cadrul KGB decât pentru armata sovietică şi industria apărării la un loc.

“Mass media americană exagerează acuzaţiile că spionajul rusesc a încercat să influenţeze alegerile noastre. De fapt, exact acest lucru îl fac toate serviciile de spionaj majore din lume”, a adăugat Pacepa.

El a declarat că Germania de Vest, Italia, Japonia şi Chile sunt doar câteva exemple ale interferenţei SUA în alegerile străine, citându-l pe secretarul de stat al fostului preşedinte Richard Nixon, Henry Kissinger, care a precizat la un moment dat: “Nu văd de ce ar trebui să stăm şi să ne uităm cum o ţară devine comunistă din cauza iresponsabilităţii propriului său popor”.

Pacepa a declarat că, după sfârşitul Războiului Rece, comunitatea americană a informaţiilor şi-a redus acţiunile sub acoperire. Totuşi, mâna americană încă poate fi detectată în spatele unei serii recente de alegeri din Honduras până la Venezuela sau Ucraina.

“În loc să ne plângem că ruşii încearcă să interfereze cu alegerile noastre, ar trebui să ne concentrăm pe protejarea alegerilor de interferenţă străină. Să sperăm că administraţia Trump va face acest lucru”, a afirmat Pacepa.

Acum KGB-ul este statul

Pacepa a avertizat că politica administraţiei americane recente indică faptul că Washingtonul nu a înţeles pe deplin că Rusia sub preşedintele Vladimir Putin este “prima dictatură a serviciilor de informaţii din istorie”.

“Este o formă nouă de totalitarism, cu care încă nu suntem familiarizaţi”, a adăugat el.

“În timpul Războiului Rece, KGB – care a ucis zeci de milioane de oameni doar în Imperiul Sovietic – a fost stat în stat”, a declarat Pacepa.

“Acum KGB – redenumit FSB – este statul”.

El a notat că în 31 decembrie 1999, KGB-ul a preluat controlul asupra Kremlinului după o lovitură de stat şi un an mai târziu fostul colonel KGB Vladimir Putin, noul preşedinte rus, a readus imnul naţional al lui Stalin, care a fost interzis după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În timpul discursului său anual despre starea naţiunii în 2005, Putin a declarat: “Destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie geopolitică a secolului 20”.

Pacepa a citat un studiu publicat de ziarul rusesc Novaia Gazeta şi republicat de Centrul pentru Viitorul Rusiei, care a descoperit că începând cu 2003 aproximativ 6.000 de foşti ofiţeri KGB au condus guvernele federale şi locale ale Rusiei.

Serghei Lavrov, actualul ministru rus de Externe, este unul dintre ei.

Pacepa a declarat că versiunea rusească actuală a KGB-ului este responsabilă, de asemenea, de păzirea celor peste 7.000 de focoase nucleare ale ţării.

“Acest lucru transformă KGB-ul, numit acum FSB, în cea mai puternică – şi cea mai periculoasă – organizaţie de spionaj din lumea actuală”.