Putin deschide o cale ferată către Crimeea anexată

Andrei Popescu
23.12.2019

alte articole

Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
23.12.2019

Preşedintele Vladimir Putin a deschis luni o rută feroviară care leagă cele mai mari două oraşe ale Rusiei de Crimeea, pe care Moscova a anexat-o din Ucraina în 2014.

Putin a inaugurat serviciul de pasageri luând personal un tren peste podul rutier şi feroviar pe care inginerii ruşi l-au construit pentru a lega Crimeea de sudul Rusiei, peste strâmtoarea Kerci, după ce o rută anterioară anexării care traversa Ucraina a fost închisă.

Sancţiunile Uniunii Europene interzic cetăţenilor şi companiilor europene să investească în Crimeea, inclusiv în transport şi infrastructura peninsulei, ceea ce a complicat proiectul Rusiei de a construi podul de 3,4 miliarde USD.

Construcţia podului, care are o lungime de 19 km, a fost criticată vehement de Ucraina, care susţine că peninsula îi aparţine de drept.

Kremlinul a exclus returnarea Peninsulei Crimeea la Ucraina în repetate rânduri.

Podul, care poate fi privit ca o parte importantă a moştenirii lui Putin, a fost conceput pentru a integra Crimeea în economia Rusiei şi pentru a pune capăt izolării relative, permiţând Rusiei să-l aprovizioneze atât pe cale maritimă, cât şi pe calea ferată.

Putin a spus că noua rută feroviară va transporta în jur de 14 milioane de pasageri şi aproximativ 13 milioane de tone de marfă anul viitor.

Televiziunea de stat rusă a asemănat proiectul cu un proiect feroviar de mai multe miliarde de dolari sub conducerea comunistului Leonid Brejnev, care a legat Siberia de extremitatea estică sovietică.

Primul tren de pasageri care transporta 530 de persoane a plecat din St Petersburg luni după-amiază în timp ce Putin a urmărit prin intermediul legăturii video dintr-o locaţie din apropierea podului, în regiunea Krasnodar din Rusia.

Contractul pentru construirea podului a fost acordat fraţilor Rotenberg, parteneri de judo din copilărie ai lui Putin, care a controlat antreprenorul principal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor