Rusia neagă că ar fi distrus veceurile pe navele ucrainene returnate

Andrei Popescu
21.11.2019

alte articole

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.11.2019

Rusia nu a stricat echipamente, inclusiv toalete - de pe trei nave ucrainene, înainte de a le returna săptămâna aceasta, a declarat joi Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care se ocupă şi cu siguranţa frontierelor Federaţiei Ruse.

Şeful marinei ucrainene a declarat că Rusia „a demontat lămpi, prize de alimentare şi toalete” de pe cele două nave blindate şi remorcherul capturate timp de un an.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita Rusiei să restituie echipamentul care lipseşte.

„Dacă Ucraina a reuşit să distrugă vasele şi echipamentele de WC în timp ce traversau coasta Crimeei până la Ochakiv, este problema Ucrainei”, a afirmat FSB, citat de Interfax.

FSB, succesorul temutei agenţii de spionaj extern KGB, a publicat un videoclip cu remorcherul Yanu Kapu şi navele Berdiansk şi Nikopol despre care a spus că a fost filmat în timpul predării. Videoclipul înfăţişa o toaletă intactă într-una dintre nave.

Rusia a deschis focul şi a rănit mai mulţi marinari ucraineni în momentul în care a capturat prin violenţă navele din apele care separă Rusia continentală de Crimeea - strâmtoarea Kerci - în noiembrie 2018.

Moscova a declarat că navele au intrat ilegal în apele teritoriale ale Rusiei, deşi Kievul a negat încălcarea frontierelor ruseşti.

Rusia a eliberat marinarii ucraineni care fuseseră la bordul navelor în Ucraina în septembrie în timpul unui schimb de prizonieri.

Eliberarea navelor a avut loc înaintea unui summit de pace prin care cele patru ţări din formatul Normandia - Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina - încearcă să negociere o cale de rezolvare a conflictului îngheţat din estul Ucrainei, pe care Moscova îl sprijină cu logistic şi operativ.

Propunerea este ca summitul să aibe loc pe 9 decembrie la Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor