Putin avertizează că Ucraina va duce negocierile privind gazul într-un ”impas”
alte articole
Rusia şi Ucraina au reluat, miercuri, negocierile privind preţul la gaze, după ce Kievul a refuzat o propunere ”capcană”, care ar fi redus factura la gaze, cel puţin temporar, cu aproximativ 20%, stârnind o avertizare din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.
După ce Kievul a refuzat preţul de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaz oferit de Moscova, Putin a avertizat că Ucraina va duce negocierile privind gazul într-un ”impas”.
Reducerea este reprezentată de anularea obligaţiei de export pentru gazul destinat Ucrainei, o măsură ce rămâne deschisă modificărilor ulterioare.
Comisia Europeană, reprezentată la faţa locului de comisarul pentru Energie Günther Oettinger, a preluat rolul de negociator în timpul întrunirii bilaterale. Cele două părţi au eşuat să ajungă la un compromis după cinci runde de discuţii.
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a refuzat oferta Rusiei deoarece măsura nu este menţionată în contract şi va rămâne la dispoziţia Moscovei.
”Vreau să spun că ştiu aceste capcane ruse; aceste reduceri sunt setate de guvernul rus şi anulate de guvernul rus”, a declarat Iaţeniuk.
Ucraina cere modificarea unui contract din 2009 în care se precizează cumpărarea unei cantităţi fixe de gaz, chiar dacă are nevoie de el sau nu. La scurt timp după invazia din Crimeea, Moscova a ridicat treptat preţul gazelor destinate Ucrainei, de la 280 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze la 485 de dolari.
Refuzul Kievului va fi întâmpinat de Rusia printr-o măsură ”nedorită”, care se preconizează a fi mult mai dură.
”Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la altă fază. Nu asta vrem", a declarat Putin, fără să ofere alte detalii.
Negociatorii sperau că discuţiile de miercuri dintre cele două ministere ale Energiei, Comisia pentru Energie europeană şi directorii Gazprom şi Naftogaz vor face progrese în ce priveşte acordul privind furnizarea de gaze către Ucraina.
Gazprom i-a acordat Kievului o săptămână pentru a-şi plătii datoria la gaze, ameninţând, în caz contrar, cu sistarea gazelor către Ucraina. Dacă Rusia va adopta această măsură, consecinţele s-ar abate şi asupra Uniunii Europene, care cumpără de la Rusia aproximativ 30% din consumul total de gaze.