Expansiunea NATO în apropierea Rusiei va fi întâmpinată cu măsuri militare şi politice, avertizează Moscova

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Rusia va considera orice expansiune a forţelor NATO în apropierea graniţelor sale o ”demonstraţie a intenţiilor ostile”, pe care o va întâmpina cu măsuri militare şi politice, a anunţat adjunctul ministrului rus de Externe, Vladimir Titov, conform Reuters.

Comentariile survin la câteva zile după ce preşedintele american Barack Obama s-a oferit să sporească susţinerea militară a membrelor NATO din estul Europei.

”Nu putem considera o asemenea comasare de putere militară a Alianţei aproape de graniţa cu Rusia decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile”, a declarat Titov.

Vorbind din Polonia, Obama a dezvăluit că plănuieşte să cheltuiască 1 miliard de dolari pentru susţinerea şi pregătirea forţelor armate ale statelor aliate de la graniţa cu Rusia.

Casa Albă a spus că va evalua posibilitatea de a mobiliza trupe permanente în Europa pe fondul crizei din Ucraina, însă a evitat să se angajeze la de o mobilizare de trupe terestre, aşa cum ar fi dorit Polonia.

”Va fi greu să vedem mobilizările suplimentare de forţe militare substanţiale ale NATO în Europa central-estică, chiar şi cele într-o formulă de rotaţie, ca orice altceva decât o încălcare directă a normelor din Acordul de Bază cu privire la relaţiile dintre Rusia şi NATO” din 1997, a declarat Titov.

”Vom fi forţaţi să adoptăm toate măsurile politice şi militare pentru a apăra în mod eficient securitatea”, a adăugat acesta.

Rusia mai spune că planurile Kievului de a se asocia mai îndeaproape cu Vestul – inclusiv cu alianţa militară şi Uniunea Europeană – a ”forţat-o” să reacţioneze.

Vestul acuză Rusia că intervine militar în Ucraina pentru a o menţine în sfera sa de influenţă post-sovietică.