Expansiunea NATO în apropierea Rusiei va fi întâmpinată cu măsuri militare şi politice, avertizează Moscova

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
P. P.
10.06.2014

Rusia va considera orice expansiune a forţelor NATO în apropierea graniţelor sale o ”demonstraţie a intenţiilor ostile”, pe care o va întâmpina cu măsuri militare şi politice, a anunţat adjunctul ministrului rus de Externe, Vladimir Titov, conform Reuters.

Comentariile survin la câteva zile după ce preşedintele american Barack Obama s-a oferit să sporească susţinerea militară a membrelor NATO din estul Europei.

”Nu putem considera o asemenea comasare de putere militară a Alianţei aproape de graniţa cu Rusia decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile”, a declarat Titov.

Vorbind din Polonia, Obama a dezvăluit că plănuieşte să cheltuiască 1 miliard de dolari pentru susţinerea şi pregătirea forţelor armate ale statelor aliate de la graniţa cu Rusia.

Casa Albă a spus că va evalua posibilitatea de a mobiliza trupe permanente în Europa pe fondul crizei din Ucraina, însă a evitat să se angajeze la de o mobilizare de trupe terestre, aşa cum ar fi dorit Polonia.

”Va fi greu să vedem mobilizările suplimentare de forţe militare substanţiale ale NATO în Europa central-estică, chiar şi cele într-o formulă de rotaţie, ca orice altceva decât o încălcare directă a normelor din Acordul de Bază cu privire la relaţiile dintre Rusia şi NATO” din 1997, a declarat Titov.

”Vom fi forţaţi să adoptăm toate măsurile politice şi militare pentru a apăra în mod eficient securitatea”, a adăugat acesta.

Rusia mai spune că planurile Kievului de a se asocia mai îndeaproape cu Vestul – inclusiv cu alianţa militară şi Uniunea Europeană – a ”forţat-o” să reacţioneze.

Vestul acuză Rusia că intervine militar în Ucraina pentru a o menţine în sfera sa de influenţă post-sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor