Lukaşenko readuce iobăgia în Belarus

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
P. P.
09.06.2014

Singurul dictator din Europa a decis că este momentul să readucă iobăgia în ţara sa, la scurt timp după ce a demarat Uniunea Vamală fondată alături de Rusia şi Kazahstan.

Preşedintele Alexandr Lukaşenko din Belarus, o fostă republică sovietică, a decretat recent că angajaţii din fermele colective, o metodă utilizată în timpul comunismului, nu pot să-şi mai dea demisia.

Criticii spun că dictatorul vrea să transforme muncitorii în iobagi, o metodă folosită în timpul imperiului ţarist rus. Până acum, acţiunile lui Lukaşenko au confirmat opiniile publicului.

”Să fim sinceri”, a spus Lukaşenko, o persoană care a condus Belarusul cu o mână de fier timp de 20 de ani. ”Nu poţi demisiona şi nu poţi obţine o altă slujbă”, a spus dictatorul. Belarusul a semnat actul de Abolire a Muncii Forţate în 1957 dar probabil că asta nu înseamnă prea mult pentru Lukaşenko, un fost membru al Partidului Comunist care a condus colectivele statului în timpul Uniunii Sovietice.

”Trebuie să pregătim fermierii pentru a fi foarte eficienţi, responsabili şi organizaţi”, a spus Lukaşenko. ”Dacă putem face agricultura să funcţioneze aşa într-un an, va fi o garanţie că vom continua să muncim astfel în viitor”, a adăugat acesta.

Totuşi, acesta a încercat să implementeze un sistem asemănător cu doi ani în urmă, când a ordonat interzicerea de la părăsirea slujbei a 13.000 de angajaţi ai companiilor de stat specializate în procesarea lemnului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor