Lukaşenko readuce iobăgia în Belarus

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Singurul dictator din Europa a decis că este momentul să readucă iobăgia în ţara sa, la scurt timp după ce a demarat Uniunea Vamală fondată alături de Rusia şi Kazahstan.

Preşedintele Alexandr Lukaşenko din Belarus, o fostă republică sovietică, a decretat recent că angajaţii din fermele colective, o metodă utilizată în timpul comunismului, nu pot să-şi mai dea demisia.

Criticii spun că dictatorul vrea să transforme muncitorii în iobagi, o metodă folosită în timpul imperiului ţarist rus. Până acum, acţiunile lui Lukaşenko au confirmat opiniile publicului.

”Să fim sinceri”, a spus Lukaşenko, o persoană care a condus Belarusul cu o mână de fier timp de 20 de ani. ”Nu poţi demisiona şi nu poţi obţine o altă slujbă”, a spus dictatorul. Belarusul a semnat actul de Abolire a Muncii Forţate în 1957 dar probabil că asta nu înseamnă prea mult pentru Lukaşenko, un fost membru al Partidului Comunist care a condus colectivele statului în timpul Uniunii Sovietice.

”Trebuie să pregătim fermierii pentru a fi foarte eficienţi, responsabili şi organizaţi”, a spus Lukaşenko. ”Dacă putem face agricultura să funcţioneze aşa într-un an, va fi o garanţie că vom continua să muncim astfel în viitor”, a adăugat acesta.

Totuşi, acesta a încercat să implementeze un sistem asemănător cu doi ani în urmă, când a ordonat interzicerea de la părăsirea slujbei a 13.000 de angajaţi ai companiilor de stat specializate în procesarea lemnului.