CrowdStrike: unitate militară chineză, infiltrată cibernetic în agenţiile guvernamentale americane
alte articole
O companie privată de securitate cibernetică din Statele Unite a acuzat, luni, o unitate militară a Chinei că efectuează operaţiuni de spionaj cibernetic pentru a avansa programele aerospaţiale şi de sateliţi ale Beijingului, a notat Reuters.
Compania de securitate CrowdStrike spune că unitatea 61486, cu baza în Shanghai si făcând parte din Biroul 12 al Armatei Populare de Eliberare, s-a infiltrat în reţelele agenţiilor guvernamentale occidentale şi ale contractorilor din domeniul apărării încă din anul 2007.
CrowdStrike spune că atacurile cibernetice au vizat sectoarele spaţiale, aerospaţiale şi de comunicaţii ale Statelor Unite. Spionajul cibernetic a vizat ”aplicaţii populare precum Adobe Reader şi Microsoft Office, făcându-le să utilizeze programe dăunătoare cu ajutorul atacurilor prin email”, a precizat CrowdStrike.
Cu aproximativ trei săptămâni în urmă, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a pus sub acuzaţie cinci membri ai Armatei Populare de Eliberare (Unitatea 61398). Cei cinci ofiţeri chinezi sunt acuzaţi de furtul unor secrete comerciale ale companiilor americane din sectoare importante, precum cel nuclear şi solar. În ciuda numărului mare de atacuri cibernetice lansate de China, măsura adoptată de justiţia americană este fără precedent.
CrowdStrike spune că va publica un raport, trimis până în prezent doar clienţilor săi, pentru a arăta că problema furtului cibernetic lansat de China este mult mai masivă decât se credea.
”După răspunsul chinez, unde ei practic spuneau că toate (acuzaţiile) sunt inventate, am spus că putem să publicăm ceva ce nu poate fi negat”, a declarat co-fondatorul CrowdStrike, Dmitri Alperovitch. Compania s-a consultat cu agenţiile americane de informaţii înainte să publice acest raport, a adăugat acesta.
CrowdStrike spune că un individ numit Chen Ping a înregistrat numele de domeniu ale website-urilor folosite în anumite intruziuni. Blogul personal al lui Chen îl identifică ca fiind un soldat în vârstă de 35 de ani.
Email-ul folosit de Chen este legat de profile, bloguri şi postări pe forumuri, spune CrowdStrike. Printre materialele de pe acele site-uri se află şi o fotografie intitulată ”biroul”, ce prezintă o clădire identificată de Crowd ca fiind sediul unităţii militare cu pricina, din Shanghai.
Purtătorul de cuvânt al ambasadorului chinez la Washington şi Chen Ping nu au putut fi contactaţi imediat pentru a comenta aceste acuzaţii.
CrowdStrike a fost fondată de un fost director al companiei creatoare de anti-viruşi McAfee, care este acum parte din Intel. Compania are contracte şi legături cu guvernul Statelor Unite.
Cel mai probabil, noul raport va amplifica tensiunile în creştere cu privire la problemele de securitate dintre cele două mari economii ale lumii. Oficialii chinezi au răspuns deja foarte critic la acuzaţiile lansate luna trecută de Washington, negând şi acuzând Statele Unite de jefuirea secretelor politice şi militare ale Chinei.