FSB îl stoarce pe Snowden ca pe-o lămâie - fost agent KGB

Agenţii secreţi ai Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei au început supravegherea fostului agent NSA, Edward Snowden, cu şase ani înainte ca acesta să expună secretele Statelor Unite, conform unui fost agent al KGB
Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden. (AFPTV / AFP / Getty Images)
P. P.
10.06.2014

Agenţii secreţi ai Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei au început supravegherea fostului agent NSA, Edward Snowden, cu şase ani înainte ca acesta să expună secretele Statelor Unite, conform unui fost agent al KGB, a notat Sunday People.

Moscova credea că expertul în securitate cibernetic al NSA ar fi capabil să trădeze Statele Unite încă din 2007, şi a lansat o operaţiune specială pentru acesta, spune un fost agent KGB.

Însă agenţii secreţi ai Rusiei nu l-au abordat Snowden până anul trecut, când a fugit în Hong Kong cu 1,7 milioane de documente ultra-secrete pe care le-a oferit, parţial, mass mediei internaţionale.

Fostul maior al KGB, Boris Karpichkov, spune că spionii din Serviciul rus de Informaţii Externe, care au pretins că sunt diplomaţi, l-au manipulat pe Snowden astfel încât să ceară azil în Rusia.

Iar când Snowden a ajuns a acolo, informaţiile furate au fost dezvăluite pentru a provoca Casa Albă în a-i anula paşaportul, restricţionând astfel deplasarea acestuia, spune Karpichkov.

Acesta crede că Moscova îl va ţine pe fostul oficial al informaţiilor americane încă trei ani – până când nu mai are nicio informaţie de oferit.

Karpichkov a dezvăluit că agenţia de informaţii rusă avea un dosar operaţional pentru Snowden, care primise de la CIA o acoperire diplomatică folosită ca acoperire la Geneva.

Agenţii ruşi nu l-au abordat până când nu a ajuns la Hong Kong, unde l-au convins că Rusia lui Putin este cel mai bun loc unde poate cere azil, spune Karpichkov.

”A fost un truc şi el l-a crezut”, conform surselor din securitatea rusă care menţin legătura cu Karpichkov. ”Acum ruşii extrag toate informaţiile pe care le are”.

Snowden a provocat un adevărat coşmar pentru şefii agenţiilor de spionaj occidentali, dezvăluind modul în care extrag agenţiile americane informaţiile din convorbirile telefonice şi emailuri. Acesta a mai dezvăluit că agenţiile informaţionale supraveghează chiar şi liderii statelor aliate, precum Germania.

Însă Karpichkov spune că liderii spionajului rus nu sunt interesaţi de aceste lucruri.

Ei vor să ştie modalitatea în care Statele Unite şi Marea Britanie codifică şi decodifică informaţiile secrete.

”Spărgătorii de coduri sunt ţintele preferate ale fiecărui serviciu secret”, spune acesta.

Karpichkov a fugit din Moscova cu un paşaport fals în 1998 după ce a operat ca spion în ţara sa nativă, Letonia, pentru KGB şi înlocuitorul acesteia, FSB.

Karpichkov a ieşit din graţiile liderilor FSB atunci când a vrut să se retragă.

Karpichkov şi familia sa au primit azil în Marea Britanie. Ar fi fost omorât dacă s-ar fi întors în Rusia. Acum, acesta spune că a păstrat contactul cu unii din agenţii serviciilor secrete din Moscova, care au legătură cu dosarul lui Snowden.

Ei spun că ruşii plănuiesc să-l ţină în Moscova încă trei ani pe fostul agent american.

”Snowden locuieşte într-un bloc cu apartamente din suburbiile Moscovei controlat de FSB”, a precizat Karpichkov.

”Apartamentul său este puternic securizat pentru a-l proteja de orice s-ar putea întâmpla. Se întâlneşte cu FSB de două ori pe săptămână pentru mâncare şi băutură”.

Maiorul spune că primele cuvinte în rusă învăţate de Snowden au fost jargoanele pentru ”un pahar de vodcă” şi ”mahmureală”.

”Va sta în Rusia până când obţin tot ce vor de la el”.

”Aceştia trebuie să extragă toate informaţiile secrete pe care le are cu privire la metodele operaţionale şi tacticile agenţiilor de securitate occidentale”. ”Nu era un spion rus înainte să se ducă la Moscova. Însă ameninţările cu moartea l-au speriat”. ”Aceste ameninţări au fost o operaţiune plănuită cu grijă de serviciile de securitate ruse pentru a-l face pe Snowden să stea în Rusia”. ”Snowden nu poate părăsi Moscova chiar dacă ar vrea, deoarece americanii i-au anulat paşaportul”.

El a fost admis în Rusia cu o viză ce trebuie reînnoită odată la 12 luni. Însă Karpichkov spune că zborul lui Snowden către Moscova a dezvăluit intenţionat de ruşi pentru a provoca Statele Unite să recurgă la o astfel de măsură.

Săptămâna trecută, conform Sunday People, informaţiile dezvăluite de Snowden cu privire la modul în care organizaţia de securitate britanică GCHQ aduna informaţiile privitoare la criminalii islamişti, au desconspirat practicile acesteia până în punctul în care GCHQ a trebuit să-şi schimbe modul de lucru.

Oficialii GCHQ numiţi de Snowden au trebuit să-şi ducă familiile la locuri sigure, în noi locaţii, deoarece puteau deveni ţinta teroriştilor islamişti.

O sursă de la Whitehall a spus că: ”Unele părţi din radar s-au întunecat, iar asta este foarte îngrijorător. Snowden a comis cel mai rău act de trădare”.

Karpichkov este de acord. ”Nu există nicio îndoială că a pus Statele Unite şi Marea Britanie într-un mare pericol”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor