Ucraina s-a înţeles cu Rusia, anunţă Kievul

Kievul a anunţat, luni, că s-a înţeles cu Moscova asupra anumitor părţi ale planului propus de preşedintele Petro Poroşenko cu privire la încetarea violenţelor din estul ţării, anunţă Reuters.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)
P. P.
10.06.2014

Kievul a anunţat, luni, că s-a înţeles cu Moscova asupra anumitor părţi ale planului propus de preşedintele Petro Poroşenko cu privire la încetarea violenţelor din estul ţării, anunţă Reuters.

Kievul nu a oferit mai multe detalii în această privinţă, iar Rusia a evitat să comenteze subiectul. Însă ultimele două zile de negocieri între cele două ţări vecine, precedate de o întâlnire scurtă între Poroşenko şi preşedintele Rusiei, au construit fundaţia necesară negocierilor de pace.

Ministrul german de Externe Frank Walter Steinmeier a afirmat că se poate vedea, pentru prima oară în ultimele luni, ”o lumină slabă la capătul tunelului”, făcând referire la conflictul dintre Kiev şi Moscova.

Reprezentaţii Rusiei şi ai Ucrainei s-au întâlnit de trei ori în ultimele două zile pentru a discuta planul lui Poroşenko privitor la insurgenţele separatiste din estul ţării, potrivit afirmaţiilor ministerului ucrainean de Externe.

”Ca rezultat al eforturilor, ambele tabere au ajuns la o înţelegere mutuală asupra etapelor cheie ce vor fi urmate pentru implementarea planului şi asupra unei liste de priorităţii ce va contribui la dezamorsarea situaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk”, anunţă comunicatul emis de Kiev.

Discuţiile sunt mediate de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), fundaţia pentru drepturile omului şi securitate cu sediul în Viena. Detaliile planului conceput de Poroşenko nu au fost dezvăluite, iar conţinutul discuţiilor dintre Rusia şi Ucraina nu a fost făcut public.

Nu este clar cine a luat parte la întâlnirea de luni, însă liderul ucrainean a participat la discuţiile desfăşurate duminică, unde a menţionat că violenţele trebuiesc oprite până la sfârşitul acestei săptămâni.

”În fiecare zi când mor oameni, când Ucraina plăteşte un preţ atât de mare, este inadmisibil pentru mine”, a comunicat biroul de presă al preşedintelui ucrainean.

Poroşenko, numit preşedinte sâmbătă, a cerut ca ”grupul de contact” să se întâlnească zilnic, ministerul ucrainean de Externe precizând că discuţiilor vor continua.

Prinse într-un conflict

Sute de persoane au fost ucise de la începutul conflictului din estul Ucrainei, printre care paramilitari pro-Rusia, forţe guvernamentale, civili şi politicieni ucraineni.

În ciuda bombardamentelor reînnoite ale forţelor pro-Rusia din Sloviansk, conflictul s-a ameliorat în ultimele zile. Rusia şi Ucraina au semnalat săptămâna trecută că speră să rezolve disputa cu privire la preţul pe care-l va plăti Kievul pentru gazul rus, inclusiv pentru datoria către Gazprom.

Totuşi, eşecul unui acord cu privire la preţul gazului ar amplifica tensiunile deoarece Moscova a ameninţat că va închide robinetele marţi în cazul în care nu va exista niciun acord la ultima întâlnire din Bruxelles.

Cum Uniunea Europeană importă din Rusia aproximativ o treime din gaz iar o jumătate din această cantitate trece prin Ucraina, închiderea robinetelor pentru Kiev ar însemna reducerea transportului de gaze către unele state europene.

În Finlanda, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că guvernul Ucrainei şi Uniunea Europeană trebuie să muncească mai constructiv pentru a soluţiona criza din Ucraina, arătându-se încrezător în procesul început.

”Cred că legăturile (cu liderii occidentali ai - n.r.) preşedintelui ucrainean nou ales (Petro - n.r.) Poroşenko pot duce la oprirea violenţei şi la demararea unui dialog intern”, a declarat Lavrov într-o conferinţă alături de ministrul finlandez de Externe.

Putin şi Poroşenko au discutat timp de 15 minute în timpul ceremoniei care a marcat aniversarea celor 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

De când a fost ales pe 25 mai, Poroşenko a setat cursul Ucrainei către Europa şi a sporit operaţiunile militare de eliberare a zonelor estice aflate sub ocupaţia forţelor pro-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor