Punctul de control moldo-ucrainean „Cuciurgan-Pervomaisc” îşi începe activitatea

Punctele vamale moldo-ucrainene pe segmentul frontierei transnistrene îşi încep activitatea, în pofida ameninţărilor Rusiei şi Tiraspolului. Analişti susţin că nici la Chişinău nu ar exista o poziţie comună în acest sens.
Punct vamal de trecere (facebook.com/Serviciul Vamal al RM)
Ştefan Sârbu
30.05.2017

Cabinetul de miniştri de la Chişinău informează marţi că începând cu 31 mai, în punctul de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc” va demara efectuarea în comun a controlului moldo-ucrainean care are drept scop facilitarea traficului de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”, în particular, prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv a celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.

“Controlul în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” se va desfăşura în două etape. La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova, împreună cu structurile ucrainene respective, vor efectua controlul în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, angajaţii Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova şi vor oferi informaţii pertinente persoanelor interesate vizând legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei”, precizează Executivul de la Chişinău potrivit unui comunicat de presă.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră a RM, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea a careva plăţi.

Notabil este faptul că, luni Preşedintele RM Igor Dodon, premierul Pavel Filip şi spicherul Andrian Candu, au avut o intrevedere cu ambasadorii statelor implicate în formatul oficial de negocieri 5+2 prezentând diplomaţilor o „viziune comună asupra acţiunilor care urmează să fie întreprinse în perspectiva apropiată pentru asigurarea unei dinamici pozitive a procesului de reglementare”, fără a preciza însă despre care anume acţiuni ar fi vorba.

Astfel, analistul politic Ion Tăbârţă crede că la întrevederea cu ambasadorii s-ar fi discutat în special ultimele evoluţii şi anume decizia Ucrainei de a condiţiona tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene, precum şi înţelegerea Chişinăului şi Kievului de a introduce controale comune pe segmentul transnistrean al graniţei. Ion Tăbârţă are rezerve totuşi că guvernarea democrată şi preşedintele Igor Dodon ar avea aceleaşi viziuni în special pe aceste subiecte, care au fost dur criticate de Tiraspol şi Moscova.

„Conducerea de vârf a Republicii Moldova ar avea nevoie de o poziţie comună pe subiectul reglementării transnistrene, însă nu ştiu pe cât de sincronizată este această poziţie. Acum, mai degrabă, vedem o sincronizare a mişcărilor dintre Guvernul Republicii Moldova şi Ucraina, pe de o parte, iar pe de alta, avem sincronizarea mişcărilor dintre Preşedinţia Republicii Moldova şi Moscova”, a precizat analistrul citat de Radio Europa Liberă.

Amintim că, în cadrul şedinţei din 17 mai a Sovietului Suprem al autoproclamatei republici nistrene, a fost adoptată o declaraţie împotriva instalării controlului vamal comun moldo-ucrainean. De asemenea, pretinsul şef al departamentului de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, a menţionat la mijlocul lunii mai că Tiraspolul s-ar putea adresa Federaţiei Ruse pentru a cere asigurarea securităţii la punctele comune de trecere pe sectorul regiunii transnistrene.

În replică, deputatul ucrainean, Irina Friz a punctat că mesajul lui Ignatiev a fost auzit şi nu va rămâne fără reacţie din partea Ucrainei. Mai mult decât atât, Friz a atenţionat că Ucraina ar putea închide complet accesul la frontiera cu regiunea transnistreană, în cazul în care vor fi observaţi reprezentanţii Federaţiei Ruse în apropierea graniţei dintre Ucraina şi nerecunoscuta republică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor