Platforma de dialog cu societatea civilă din Moldova ar fi formată din ONG-uri afiliate guvernării

Executivul de la Chişinău susţine că platforma societăţii civile aprobată guvernamental, vine să asigure un echilibru între cetăţean şi autorităţile publice. Însă activişti civici constată că ONG-urile selectate şi antrenate in procesul menţionat ar fi apropiate guvernării.
Şedinţa de inaugurare a Consiliului Naţional pentru Participare din Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
29.05.2017

Guvernul Republicii Moldova a organizat luni şedinţa de inaugurare a Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) cu mandatul 2017-2019. Evenimentul a reunit membri ai CNP, ai Cabinetului de miniştri, precum şi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat. Premierul Pavel Filip a afirmat că Executivul doreşte restabilirea relaţiilor cu societatea civilă prin menţinerea nepolitizării acesteia.

Potrivit unui comunicat de presă, premierul ar fi reiterat deschiderea Guvernului de la Chişinău de a consolida comunicarea cu societatea civilă şi alte părţi interesate la identificarea şi realizarea priorităţilor strategice de dezvoltare a ţării. „Când vorbim despre un document de politici sau altul, un proiect de hotărâre sau o decizie. Această platformă vine să asigure un echilibru între cetăţean şi autorităţile publice”, a declarat Pavel Filip accentuând dorinţa guvernării “de a reconstrui relaţiile de colaborare cu societatea civilă prin menţinerea independenţei şi nepolitizării participării civile”.

În acest sens, în perioada imediat următoare, membrii CNP urmează să vină cu propuneri de modificare a Regulamentului de activitate a CNP, precedate de o şedinţă de autoorganizare. Astfel, fiind prezentată conducerea CNP, grupurile de lucru şi membrii coordonatori ai acestora, în corespundere cu priorităţile strategice ale Guvernului.

Cabinetul de miniştri de la Chişinău informează că dezvoltarea la nivel naţional a unui mecanism de promovare a participării organizaţiilor societăţii civile la procesul decizional, este prevăzută în Programul de activitate al Guvernului, în prevederile Acordului de Asociere RM-UE, precum şi în alte angajamente naţionale şi internaţionale.

Amintim că pe 18 aprilie 2017, prin Hotărârea Guvernului RM a fost aprobată noua componenţă nominală a CNP, iar mai mulţi internauţi au atenţionat că platforma permanentă de dialog cu societatea civilă ar fi fost creată din ONG-uri afiliate guvernării deoarece în lista membrilor nu se regăsesc nume notorii ale adevăraţilor reprezentanţi ai societăţi civile din Moldova.

Astfel, avocata Viorica Grecu a scris pe pagina sa de Facebook: "26 de persoane, reprezentanţi ai grupurilor organizate ale societăţii civile, au fost selectate ca membri ai Consiliului Naţional pentru Participare? Societate civilă guvernamentală? De ce din alte ONG-uri arhi-cunoscute pentru activităţi eficiente, nu vedem nume? Sau societatea civilă rămâne în opoziţia societăţii civile guvernamentale? Şi aici şi-a băgat ideile michiduş?”, s-a întrebat retoric avocata.

În context, notabil este faptul că la mijlocul lunii mai, 22 organizaţii ale societăţii civile din R. Moldova au semnat o declaraţie prin care au solicitat reprezentanţilor autorităţilor publice, partidelor politice şi instituţiilor mass media să se abţină de la atacurile asupra ONG-urilor care sunt active, independente şi au opinii critice cu privire la iniţiativele guvernanţilor de modificare a sistemului electoral şi au cerut revenirea la un dialog deschis în vederea promovării statului de drept şi a reformelor cu adevărat necesare societăţii cum ar fi: reducerea sărăciei, reforma administraţiei publice centrale şi locale, combaterea corupţiei, finanţarea partidelor politice, reforma justiţiei, educaţiei, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor