Ion Sturza: Guvernarea de la Chişinău - o fortăreaţă asediată

Justiţia selectivă, represaliile şi lipsa totală de siguranţă menţine R. Moldova în starea de instabilitate politică şi economică, ceea ce crează o imagine descurajantă pe plan extern, împiedicând şi atragerea investiţiilor străine, susţine fostul premier moldovean.
Ştefan Sârbu
26.05.2017

alte articole

Ion Sturza (Facebook.com / jcichisinau)
Ştefan Sârbu
26.05.2017

În contextul ultimelor evoluţii de pe scena politică a Republicii Moldovei, dar şi pe cea economică, fostul premier al R. Moldova, Ion Struza, constată că oamenii de afaceri moldoveni nu vor să investească în ţara lor, deoarece ar avea o nesiguranţă, apatie, dezamăgire totală faţă de tot ce se întâmplă, dar şi o frică generalizată, legată de instabilitatea politică, economică şi nu în ultimul rând, şi de represaliile care se întâmplă la Chişinău.

“Oamenii văd cât de selectivă este justiţia, văd aceste represalii foarte selectiv orientate împotriva oponenţilor din spectrul politic, din societatea civilă, din domeniul de afaceri. Nimeni nu are nici o siguranţă”, a relatat Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia fostului premier al R. Moldova, modelul de „business” obscur şi foarte opac bazat pe scheme frauduloase a antrenat mulţi oameni la toate nivelele. În prezent lipsind siguranţa că nu vor fi traşi la răspundere pentru nişte lucruri pe care le-au făcut în trecut sau pe care le fac în prezent. “Deci, frica este un lucru generalizat la Chişinău.”

Conjuctura economică europeană cât şi cea mondială sunt extrem de favorabile Republicii Moldova, susţine Sturza atenţionând că autorităţile nu sunt gata să beneficieze de aceste oportunităţi, pe plan extern RM având o evoluţie foarte descurajantă. “Chiar având la dispoziţie Acordul de Asociere şi liber schimb cu UE nu am reuşit să integrăm economia Republicii Moldova în cea europeană şi internaţională. Ceea ce se întâmplă la Chişinău este un lucru foarte greu. Mulţi investitori vor ezita şi vor evita în continuare Republica Moldova.”

Cât ţine de evoluţiile politice interne, Ion Sturza sugerează că Plahotniuc şi Dodon ar avea un război de suprafaţă, în realitate colaborând şi având înţelegeri clare între ei şi nu trebuie să fii mare analist ca să vezi toate mişcările lor tactice. “Cum se ajută unul pe altul în propagandă geostrategică şi geopolitică, repartizând posturile inclusiv de televiziune, de ambasadori, de miniştri şi de şefi de companii. Dacă nu-l aveai pe Dodon, trebuia să-l inventezi.”

În contextul faptului că oponenţii politici folosesc organele de drept pentru campaniile de epurare şi şantaj politic, omul de afaceri punctează că în Moldova într-adevăr ar merge un război între guvernare şi ceilalţi care din punct de vedere al eticii şi moralei ar fi bizar. “Se creează impresia că guvernarea de la Chişinău e un fel de fortăreaţă asediată de toţi şi de toate, de instituţiile financiare internaţionale, de Parlamentul European, de societatea civilă, de oponenţi, de opoziţie. Şi atunci ei aruncă des la întâmplare cu ghiulele peste gard indiferent de efectul acestor aruncări.”

Făcând trimitere la mesajele dure venite din partea europarlamentarilor, Ion Sturza afirmă că întâlnirile cu membrii societăţii civile, cu cei din opoziţie, dar şi cu cei care au reprezentat guvernarea de la Chişinău au avut efect. Europenii la moment dat fiind profund decepţionaţi, dezamăgiţi de prestaţia autorităţilor. “Nici miza pe SUA nu este una importantă din simplul motiv că Departamentul de Stat este departe de a-şi definitiva poziţia în zonele periferice cum este Republica Moldova.”

Cu referire la alegerile parlamentare din 2018, a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, fostul oficial crede că există şanse foarte mari ca guvernarea să fie preluată de forţe pro-europene în detrimentul socialistului Dodon. Totul ar depinde de capacitatea partidelor de opoziţie de a se organiza, de a avea un mesaj coerent şi de a se mobiliza, făcând refere la Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar şi la societatea civilă.

“Cu cât mai mult ortodoxul exemplar şi slavonofilul Dodon se va adresa liderilor ţărilor musulmane ca să-şi reconstruiască palatul prezidenţial, cu atât mai mult el va pierde din simpatiile moldovenilor şi suportul propriului electorat. El zilnic îşi ştirbeşte din imagine, de aceea este interesat să facă aceste alegeri ca prin această inerţie şi suport popular rezidual să acapareze puterea absolută. Chiar dacă vor fi alegeri anticipate nu cred că el va putea să câştige majoritatea absolută în Parlament”, a concluzionat Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor