Puiu Popoviciu, tranzacţii imobiliare la New York în timp ce averea îi era pusă sub sechestru de DNA

În timp ce averea sa din România se află sub sechestrul autorităţilor, miliardarul Puiu Popoviciu făcea tranzacţii cu apartamente de lux la New York, relevă o investigaţie Rise Project
Dacă în banii de odinioară răsuna vocea celui mai preţios metal, în banii care circulă azi, pe lângă anti-calitatea mărfurilor, se reflectă şi o multitudine de alţi factori bolnavi. (Alex Wong / Getty Images)
Loredana Diacu
17.04.2014

În timp ce averea sa din România se află sub sechestrul autorităţilor, miliardarul Puiu Popoviciu făcea tranzacţii cu apartamente de lux la New York, relevă o investigaţie Rise Project. Popoviciu, trimis în judecată de DNA pentru tranzacţii ilegale cu terenuri în Băneasa- prejudiciul rezultat fiind de aproape 620 de milioane de lei - deţine, prin intermediul familiei sale, trei apartamente într-un zgârie nori din inima luxosului cartier Manhattan.

În aceeaşi clădire, Olympic Tower, localizată la intersecţia dintre Fifth Avenue şi 51st Street se află şi sediul ligii americane de baschet, celebra NBA. Locuinţele au costat peste opt milioane de dolari şi au fost înregistrate unul pe numele miliardarului şi al fostei sale soţii, Doina Nadia Popoviciu-Dincă, şi două pe numele fiicei lor.

Soţii Popoviciu au divorţat de curând, arată Rise Project şi, luna trecută, unul dintre apartamentele deţinute în comun a fost trecut, printr-o tranzacţie cu preţ zero dolari, pe numele fostei nevestei, tranzacţie fiind efectuată în timp ce proprietăţile deţinute Puiu Popoviciu în România au fost puse sub sechestru asigurător de către DNA, în cursul anchetei penale din „Dosarul Băneasa”.

Întrebaţi de Rise Project dacă proprietatea deţinută de Popoviciu în New York fusese şi ea pusă sub sechestru, DNA s-a rezumat să menţioneze că pentru recuperarea prejudiciului 620 de milioane de lei din dosarul terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti intrat ilegal în posesia lui Popoviciu, a pus sechestru pe bunuri aparţinând a şapte inculpaţi, până la concurenţa sumei ante-menţionate. Faptul că Popoviciu a reuşit să-şi înstrăineze în proprietatea din New York, dovedeşte că DNA nu pusese sechestru pe apartament.

La rândul său, Popoviciu, considerat de Rise Project "un caz de manual pentru felul în care nomenclatura predecembristă din România şi-a consolidat puterea în epoca de după 1989" neagă că ar mai avea proprietăţi în New York. Cât despre apartamentele pe numele fiicei sale, Popoviciu declara că nu are numai o fiică, ci şi foarte mulţi veri.

Puiu Popoviciu

Gabriel Puiu Popoviciu este considerat unul dintre cei mai înstăriţi români, cu afaceri în domeniul imobiliar, hotelier, mobilă, restaurante, Popoviciu fiind implicat în scandaloasa privatizare a societăţilor Comaliment, Herăstrău, A.S.D. Mioriţa şi Practic (fosta ICL Alimentara).

Fiu al profesorului veterinar Bogdan Popoviciu din cadrul Universităţii de Agronomie, Puiu Popoviciu este şi unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri locali, având multiple asocieri cu mediul politic şi de aceri. A fost un considerat un apropiat al lui Adriean Videanu, pe vremea când era ministru al economiei, l-a avut acţionar în societatea „Clubul Vinului”, pe care a înfiinţat-o împreună cu Bogdan Bartolomeu pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, este naşul de cununie al lui Ionuţ Costea, fost preşedinte al Eximbank şi cumnat al lui Mircea Geoană, şi este partener de afaceri cu Radu Dimofte - în cadrul Mall Băneasa - şi Nicolae Badea, fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo.

Popoviciu şi Badea sunt legaţi nu doar de interese de afaceri ci şi de relaţii de rudenie prin alianţă, ambii fiind ginerii fostului demnitar comunist Ion Dinca, supranumit Dincă "Te-Leagă." Cele două fete ale lui Dincă, Doina (fosta soţie a lui Popoviciu) şi Liliana (fosta soţie a lui Badea), erau ofiţeri de contraspionaj, activând la Academia din Băneasa, la secţia dialecte arabe, potrivit prosport.

Popoviciu deţine francizele KFC, Pizza Hut şi Paul, hotelurile Howard Johnson Grad Plaza, Ramada Plaza, malluri şi zeci de spaţii comerciale care au aparţinut în trecut statului. Cea mai proeminentă afacere a miliardarului o reprezintă însă, conform Rise Project, crearea complexului comercial Băneasa pe un teren deţinut, în trecut, de Universitatea de Agronomie din Bucureşti.

Dosarul Băneasa

Conform procurorilor DNA, Popoviciu a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), în perioada 2000 - 2004. Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat.

Popoviciu a fost trimis în judecată în decembrie 2012, alături de alte nouă persoane, printre care fostul şef al DGIPI Cornel Şerban. Popoviciu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită, iar fostul şef al DGIPI, de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi inculpaţi care ocupau respectivele funcţii la dată comiterii faptelor: Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Lizeta Minea, secretar Primărie Sector 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, toţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Petru Pitcovici, şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor