Primăria Capitalei misterioasă: proiect de bloc cu patru etaje lângă Ateneu ţinut departe de ochii publicului

Primăria Capitalei nu poate prezenta macheta unui proiect de bloc care se doreşte construit lângă Ateneu, la şedinţele publice ale proiectului
Ateneul Român, sediul Filarmonicii "George Enescu" (WIKIPEDIA.ORG)
Loredana Diacu
17.01.2014

Nu demult, la inaugurarea primului tronson al şoselei Buzeşti-Berzei-Uranus, pentru a cărui construcţie Primăria a dărâmat Hala Matache, monument istoric, precum şi alte clădiri cu acelaşi statut, primarul Oprescu declara că vrea să oprească în weekenduri traficul auto pe Calea Victoriei, pentru a transforma artera într-o promenadă care să reînvie "spiritul de Micul Paris."

Circulaţia auto nu s-a oprit, însă Micul Paris este pe cale de a se "îmbogăţi" cu un "edificiu" nou despre a cărui aspect primăria nu vrea să spună mai nimic. După toate evidenţele, pe Calea Victoriei, lângă restaurantul Cina şi la câţiva paşi de splendida clădire a Ateneului Român se va construi, cu binecuvântarea primăriei, un "splendid" bloc de sticlă cu patru etaje, cu un aspect pe care edilii capitalei îl ţin secret.

Primăria Capitalei face un mister din modul în care va arăta noul bloc de lângă Ateneu. În cadrul şedinţei de dezbatere publică organizată vineri pentru ca cetăţenii să îşi poată spune părerea asupra acestui proiect nu s-a prezentat nici o simulare a acestei clădiri, deşi acest lucru a fost cerut insistent şi de reprezentanţii ONG-urilor aflaţi în sală şi de către reprezentanţii presei.

Mai mult, arhitectul - şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, l-a împiedicat pe reporterul hotnews.ro să fotografieze planşele existente în sală, care prezentau cum va arăta imobilul - un bloc de sticlă- pe motiv că aceste imagini nu sunt cele reale, deşi ele se aflau în dosarul municipalităţii pentru aprobarea clădirii, informează Hotnews.

De la începutul dezbaterii publice, ONG-istii prezenţi în sală au cerut municipalităţii să prezinte simulări ale construcţiei. Reprezentanţii primăriei au declarat însă că nu au astfel de simulări iar arhitecta care a făcut proiectul, Michaela Gafar, a spus că nu a venit pregătită să facă o astfel prezentare.

După îndelungi insistenţe, reprezentanţii primăriei au prezentat un dosar al direcţiei de Urbanism din Primăria Capitalei, respectiv dosarul aferent documentaţiei pentru aprobarea proiectului, în care se aflau câteva planşe cu simulări ale clădirii. Planşele înfăţişau o clădire de sticlă pe terenul de lângă clădirea Cina. Arhitectul şef al Capitalei nu e permis fotografierea planşelor pe motiv că nu sunt cele bune. "Acesta este proiectul avizat la Cultură. Acum arată altfel." a declarat Pătraşcu.

Cum cei prezenţi în sală au insistat să afle ce înseamnă ALTFEL în viziunea edililor din Bucureşti, proiectanţii au scos în cele din urmă câteva planşe cu viitorul "edificiu", pe care le-au afişat pe un perete. Desigur, reprezentanţii municipalităţii au spus că nici aceste planşe nu sunt bune întrucât ele nu sunt parte din dosarul depus pentru aprobarea proiectului la Primăria Capitalei.

Care sunt planşele bune şi cum va arăta finalmente clădirea rămâne un mister, însă reprezentantul investitorilor i-a asigurat pe cei prezenţi la şedinţă că "edificiul" va fi foarte, foarte, frumos:

"Noi lucrăm pe proiectul Cina de mai mult de un an. Proiectul Cina o să fie cel mai frumos din România. O să fie mai frumos ca în Germania. Doar la Paris se face aşa ceva. Am primit nişte vizitatori de la Paris şi ne-au spus că e foarte frumos. Respectă zona, Ateneul, tot. Nu înţeleg cum poate să vină să spune cineva că e urât. Proiectul asta este parte din Old Bucharest. Nu e numai bani. Asta nu este un proiect să te îmbogăţeşti. Proiectul asta o să ridice toată zona", a declarat acesta, deşi fotografiile, care desigur, nu erau bune, înfăţişau o clădire oarecum futuristă cu aspect cel mult... banal.

Întrebat dacă este mulţumit de aspectul clădirii, arhitectul şef al Capitalei a declarat: "După părerea mea se integrează perfect în sit-ul respectiv".

Reamintim că în urmă cu o săptămână, la o şedinţă similară a primăriei s-a dezbătut construcţia unui bloc de 45 de metri într-o altă zonă frumoasă a capitalei, intersecţia Dorobanţi cu Mihai Eminescu. Nici despre aspectul acelui turn nu se ştia mai nimic, decât că depăşeşte cu mult regimul de înălţime a celorlalte clădiri din zonă şi că va fi, conform investitorului "foarte, foarte frumos". Despre turnul cu pricina, a cărui construcţie a fost considerată ilegală de cei aflaţi la dezbateri, se spune că va fi cazino.

Revenind la blocul de lângă Cina şi Ateneu, nemulţumirile reprezentanţilor societăţii civile, care au reclamat faptul că edificiul "cum nu a văzut Parisul" se va ridica pe un spaţiu verde protejat şi că investitorului i s-a permis să ridice o clădire mai înaltă cu 8 metri decât Ateneul au fost considerate exagerări răuvoitoare de către reprezentanţii PMB.

"Intenţiile d-voastră nu sunt de a salva Bucureştiul, ci sunt de altă natură. Nu este adevărat ce spuneţi", l-a acuzat arhitectul şef al Capitalei pe preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, care a reclamat faptul că pentru realizarea clădirii primăria propune "defrişarea ilegală a unui spaţiu verde prevăzut ca atare în planul urbanistic al zonei protejate."

"Acest Plan Urbanistic de Detaliu este ilegal. Eu nu înţeleg de ce venim la o dezbatere publică unde primăria nu se asigură că se respectă legea", a acuzat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Dezbaterile s-au sfârşit fără să se fi rezolvat ceva. Unul dintre experţii în urbanism ai primăriei, Victor Manea, a explicat că în actualul stadiu cetăţenii nu îşi pot da cu părerea despre cum arată clădirea, ci doar despre avizele date pentru aprobarea imobilului şi proiectul de hotărâre. Dacă doreau să influenţeze aspectul clădirii, trebuiau să o fi făcut deja. Desigur, faptul in documentele afişate pe site-ul P.M.B. nu a apărut nici o imagine relevantă a viitoarei clădiri, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima părerea, a fost considerat irelevant.

Nu se ştie cum arată clădirea însă ea va fi un punct de atracţie turistică, au concluzionat într-o notă optimistă două dintre persoanele care au asistat la dezbaterile PMB, mai informează hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor