Noul Cod Penal: Dosarul lui Gabriel Puiu Popoviciu amanat din nou. Lovit la nas, Popoviciu nu a apărut la tribunal

Curtea de Apel Bucureşti şi Judecătoria sector 1
Curtea de Apel Bucureşti şi Judecătoria sector 1 (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat luni, pentru a doua oară consecutiv judecarea dosarului afaceristului Gabriel "Puiu" Popoviciu, trimis în faţa instanţei în legătură cu retrocedarea unor terenuri din zona Băneasa, pe motiv că n-ar fi primit de la DNA noua încadrare a faptelor de care se face vinovat afaceristul, conform noilor Coduri Penale. Curtea a stabilit un nou termen pentru data de 24 martie.

Astăzi, 24 februarie, magistraţii au dispus din nou amânarea procesului, motivându-şi decizia prin faptul că DNA nu ar fi reîncadrat faptele în baza noilor coduri penale. Încadrarea faptelor ar fi putut fi făcută însă şi de judecători, conform Realitatea TV.

Puiu Popoviciu nu s-a prezentat în faţa instanţei, lucru care i-a nemulţumit pe magistraţi. Avocaţii afaceristului au explicat că Popoviciu nu s-a putut prezenta deorece a căzut pe scări şi s-a lovit la nas.

Reamintim că Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat că, în perioada 2000 - 2004 a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV). Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat:

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se află în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

Popoviciu a fost trimis în judecată în decembrie 2012, alături de alte nouă persoane, printre care fostul şef al DGIPI Cornel Şerban. Popoviciu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită, iar fostul şef al DGIPI, de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi inculpaţi care ocupau respectivele funcţii la data comiterii faptelor: Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Lizeta Minea, secretar Primărie Sector 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, toţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Petru Pitcovici, şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne