Protestele din Venezuela se aprind. Incidentele s-au soldat 13 decese şi 150 de răniţi

Ciocniri între protestatari şi poliţia de revoltă din Venezuela. 18 februarie 2014.
Ciocniri între protestatari şi poliţia de revoltă din Venezuela. 18 februarie 2014. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

Protestatarii anti-guvernamentali din spatele baricadelor ridicate în mai multe oraşe din Venezuela sunt în continuare bătuţi brutal de către forţele preşedintelui marxist, Nicolas Maduro. Incidentele sunt soldate cu 13 decese, 150 de răniţi şi 529 de arestări.

În timpul ultimelor conflicte, forţele guvernamentale au deschis focul, cel puţin două persoane fiind ucise. Guvernul de la Caracas a precizat că au arestat aproximativ 45 de persoane din cei 529 de protestatari reţinuţi.

Protestatarii sunt nemulţumiţii de sărăcia şi corupţia care s-a accentuat în ultima perioadă în Venezuela. Maduro a instaurat şi o politică de cenzură asupra internetului şi a mass mediei şi interzis cinematografele. În multe oraşe din Venezuela, alimentele de bază sunt rare sau lipsesc în totalitate din magazine.

Maduro, înlocuitorul preşedintelui marxist, Hugo Chavez, se confruntă cu cele mai mari manifestanţii din ţară din timpul mandatului său de 10 luni.

Liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, acuzat de „incitare la violenţă împotriva guvernului”, s-a predat autorităţilor săptămâna trecută şi este închis în Caracas.

În mai multe oraşe, inclusiv în Caracas, protestatarii au ridicat baricade în aşteptarea forţelor de ordine. Scenele violente de protest s-au amplificat şi în regiunile vestice, Tachira şi Medira. Oraşul San Cristobal este descris de cetăţenii săi ca o „zonă de război” din cauza ciocnirilor violente dintre studenţi şi forţele guvernamentale.

Protestatarii opoziţiei au acuzat bandele de motociclişti înarmaţi, susţinători ai guvernului, de alimentarea violenţelor în timpul manifestaţiilor.

Mulţi dintre protestatari au cerut schimbarea de la putere a lui Maduro, în timp ce o parte dintre aceştia cer rezolvarea sărăciei şi corupţiei, rata mare a criminalităţii şi lipsa produselor alimentare de bază.

”Acest guvern este pe moarte (...) Palatul prezidenţial nu este un loc în care poţi vorbi despre pace, este centrul abuzurilor în drepturile omului”, a precizat Henriqe Capriles, unul din liderii protestatarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe