Venezuela: guvernul marxist ucide două persoane în timpul protestelor

Studenţi aruncând înapoi grenadele cu gaze lacrimogene aruncate înspre ei de poliţişti, în timpul protestelor anti-guvernamentale din Cacaracas, 15 februarie 2014.
Studenţi aruncând înapoi grenadele cu gaze lacrimogene aruncate înspre ei de poliţişti, în timpul protestelor anti-guvernamentale din Cacaracas, 15 februarie 2014. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Protestele împotriva guvernului marxist, condus de preşedintele Nicolas Maduro, au fost reprimate violent vineri, încă odată, numărul victimelor ajungând la 8 morţi şi 137 de răniţi numai în ultimele 15 zile.

Forţele de ordine au reţinut în timpul protestelor cel puţin 100 de persoane iar în Caracas, la 12 februarie, ciocnirile dintre cele două tabere au fost suprimate de către forţele de ordine cu ajutorul armelor automate.

Conform organizaţiilor non-guvernamentale, forţele de ordine au folosit forţa disproporţionată în timpul intervenţiilor, iar în anumite cazuri s-a ajuns chiar la torturarea protestatarilor. Alături de forţele de ordine oficiale, împotriva manifestărilor, luptă şi o grupare militară pro-guvernamentală neidentificată.

Liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, acuzat de „incitare la violenţă împotriva guvernului”, s-a predat autorităţilor la începutul săptămânii şi este încarcerat în Caracas.

Protestele s-au transformat în conflicte violentă la scenă deschisă în mai multe regiuni vestice ale ţării, precum Tachira şi Medira, unde protestatarii au ridicat baricade în întâmpinarea forţelor de ordine.

În mai multe oraşe, inclusiv în Caracas, protestatarii au ridicat baricade în aşteptarea forţelor de ordine. Scenele violente de protest s-au amplificat şi în regiunile vestice, Tachira şi Medira. Oraşul San Cristobal este descris de cetăţenii săi ca o „zonă de război” din cauza ciocnirilor violente dintre studenţi şi forţele guvernamentale

Libertatea mass mediei este controlată sever de stat, care a impus un program de cenzură asupra presei, televiziunilor, internetului cât şi a cinematografelor.

Guvernul marxist, condus în trecut de liderul Hugo Chavez, a adus Venezuela la grad extrem de corupţie, criminalitate şi sărăcie. În magazinele din ţară produsele alimentare de bază sunt rare sau inexistente.

Marţi, miss Turism 2013 a statului Carabobo, o tânără studentă în vârstă de 22 de ani, a fost împuşcată în cap, în oraşul Valencia, în timpul protestelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe