Venezuela în picaj - Maduro fixează preţurile la electronice

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, 12 noiembrie 2013
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, 12 noiembrie 2013 (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
14.11.2013

Soldaţii venezueleni, la ordinele preşedintelui Nicolas Maduro, au redus cu forţa preţurile unui retailer de electronice. Potrivit lui Maduro, "ocupaţia militară" a celor cinci magazine ale companiei Daka face parte dintr-o "ofensivă economică" planificată împotriva "sabotorilor capitalişti" care atacă economia Venezuelei şi jefuiesc oamenii.

Lipsit de popularitatea de care beneficia fostul lider marxist al Venezuelei, Hugo Chavez, Maduro pare hotărât să meargă chiar mai departe pe carea reformelor "socialiste" care ruinează economia.

Maduro este beneficiarul haosului semănat de politica economică a lui Hugo Chavez. Pe vremuri una dintre cele mai prospere ţări din America Latină, deşi stă pe rezerve uriaşe de ţiţei, Venezuela a ajuns să aibă o inflaţie galopantă, o piaţă neagră în creştere, o rată a crimei apropiată de cea din Bagdad şi o penurie de bunuri de bază - de la hârtie igienică la alimente, valuta, şi chiar energie electrică.

Toate acestea au apărut în urma politicii marxiste impusă de Chavez, care a ales să ignore cele mai elementare legi economice., implementând naţionalizări şi control guvernamental asupra schimbului de valută şi a preţurilor în general.

Măsura de controlare a preţurilor lanţului Daka a intrat în vigoare în week-end, iar militari trimişi în magazine au forţat retailerul să vândă produse electronice la preţuri foarte reduse. Acum, întreprinderile mari şi mici aşteaptă neliniştite următoarea lui mişcare, în timp ce guvernul a declarat vor fi puse în aplicare "preţuri corecte" în toată ţară.

Mii de venezueleni s-au aliniat în faţa lanţului de magazine Daka pentru a beneficia de preţurile "corecte". Membrii Gărzii Naţionale din Venezuela, dintre unii care poartă puşti de asalt, au menţinut ordinea la magazine în timp ce oamenii au năvălit înăuntru.

Potrivit lui Maduro, managerii de la Daka au fost arestaţi şi sunt reţinuţi de serviciile de Securitate. Nici Daka, nici Guvernul n-au răspuns la apelurile presei care cerea comentarii.

Managerii de la Daka au fost printre cele 28 de persoane arestate pentru umflarea artificială a preţurilor. O unitate de procurori specială a fost înfiinţat pentru a investiga comercianţi cu amănuntul care au "furat" de la oameni.

Operaţiunea Daka a fost doar "vârful aisbergului", a declarat Maduro, care a anunţat marţi vor avea loc imediat inspecţii la preţurile telefoanelor mobile şi distribuitorilor de computere şi reprezentanţe auto.

Alte magazine de electronice au redus în mod voluntar preţurile sau au închis aşteptând inspecţia guvernului.

În perioada premergătoare alegerilor municipale din decembrie, succesorul ales personal de Hugo Chavez adoptă măsuri extreme în faţa problemelor economice care au atins apogeul în primele şase luni ale preşedinţiei sale, susţin analiştii.

În timp ce inflaţia şi lipsa bunurilor de bază au intrat într-o spirală, retorica despre conspiraţii anti-Bolivariene a escaladat, culminând cu declaraţia de război a preşedintelui Maduro împotriva "oportuniştilor şi speculanţilor" de săptămâna trecută şi cu lansarea represiunii asupra comercianţilor cu amănuntul.

Problemele pe care Maduro spune că încercă să le combată - speculă, acumularea de bunuri de către producători şi distribuitori, abuzul sistemul monedei din Venezuela - toate există, a precizat analistul politic Luis Vicente Leon. Dar acesta susţine că sunt de aşteptat într-un sistem în care accesul la dolari este strict controlat, cauzând un efect grav asupra producţiei şi importului, în timp ce guvernul vinde anumite produse la preţuri subvenţionate şi imprimă bani în încercarea de a combate inflaţia.

"Preşedintele spune că aceste lucruri se întâmplă pentru ca un grup de duşmani încearcă să destabilizeze guvernul, când, în realitate, ele sunt distorsiuni clasice provocate de politica economică a guvernului", a declarat Leon . "Nici măcar chavismul nu poate controla preţurile utilizând legile, s-a demonstrat de-a lungul istoriei economice că este imposibil".

Adoptarea unor măsuri de confruntare în perioadele de criză a fost o tactică populară a lui Chavez , care a expropriat mai mult de o mie de companii între 2002 şi 2012 potrivit cifrelor de la Confederaţia Industriei din Venezuela. Până în prezent, Maduro a expropriat doar o mână de companii, dar a promis să preia mai multe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor