Războiul hârtiei igienice în Venezuela


Cincizeci de milioane de role de hârtie igienică vor fi importate de Venezuela.
Cincizeci de milioane de role de hârtie igienică vor fi importate de Venezuela. (Mike Zarrilli / Getty Images)
Mioara Stoica
15.05.2013

Guvernul venezuelean şi preşedintele său Nicolas Maduro au decis ca cincizeci de milioane de role de hârtie igienică să fie importate, pentru scăderea preţurilor, informează miercuri agenţia ANSA.

În această primă lună a guvernului succesorului lui Hugo Chavez în Venezuela, lupta între grupările pro-Chavez şi anti-Chavez devine din zi în zi mai intensă şi implică multe sectoare economice, cum ar fi producţia de hârtie igienică. Lipsa acesteia de pe piaţă se datorează unui exces al cererii provocate de o "campanie mediatică" promovată de opoziţie, în conformitate cu cele spuse de Maduro.

Saturarea pieţei

În faţa acestui deficit, guvernul a anunţat o operaţiune iminentă: de a importa 50 de milioane de role de hârtie igienică. Operaţiunea este făcută pentru a "satura piaţa", a declarat ministrul de comerţ, Alejandro Fleming: "În Venezuela nu există un deficit de producţie de hârtie igienică, ci un exces de cerere, din cauza cumpărării obsesive, rezultatul unei campanii mass-media ce are scopul de a perturba ţara. Această "revolucion bolivariana", va duce în Caracas cele 50 de milioane de role, astfel încât oamenii vor fi bucuroşi şi vor înţelege că nu ar trebui să se lase manipulaţi de către această campanie mass-media", a adăugat Fleming în timpul unei vizite la o unitate a grupului " Papeles Venezolanos".

Cozi lungi la supermarket

Lipsa mai multor produse de bază, împreună cu inflaţia şi nesiguranţa, sunt principalele probleme pentru milioane de venezueleni.

În trecut, preşedintele Chavez, care a murit pe 5 martie, a întărit mai multe legi prin care companiile ce speculează şi cumpăra produsele de bază sunt pedepsite. Cu doar câteva zile în urmă, preşedintele Maduro a acuzat de tezaurizare grupul Polar, cea mai mare companie de produse alimentare din ţară.

În Caracas şi în multe alte oraşe din ţară, cozile în supermarket-uri şi magazine cresc tot mai mult din cauza lipsei de pe rafturi a multor produse de bază, cum ar fi carnea, făina, laptele şi brânza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor