Proteste studenţeşti împotriva "vânzătorilor de gogoşi" din Guvern

Protest studenţi în Piaţa Victoriei
Protest studenţi în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Subfinanţarea învăţământului îi scoate pe studenţi pe străzi. În Bucureşti şi 10 centre studenţeşti din ţară, au loc miercuri proteste de o amploare fără precedent. Solidari cu dăscălii lor, studenţii au pornit în marşuri pentru a le cere Guvernanţilor, eternii "vânzători de gogoşi" să îşi respecte promisiunile electorale şi să aloce învăţământului 6% din PIB şi să gândească un învăţământ de calitate, pe care să şi-l poată permite şi cei cu venturi mici.

În Bucureşti, sute de studenţi au pornit în marş de la complexul Belvedere înspre Piaţa Universităţii, pe traseul Regie-Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie fizică şi sport, Facultatea de Drept, Complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu şi Facultatea de Sociologie şi asistenţă socială.

Organizatorii estimează că numărul protestatarilor va creşte pe parcursul marşului şi că în Piaţa Universităţii vor ajunge în jur de o mie de studenţi. După ce îşi vor scanda doleanţele în punctul zero al tuturor protestelor din Bucureşti, studenţii se vor îndrepta spre Ministerul Educaţiei şi, în jurul orei 16 vor ajunge în faţa la Guvern.

Studenţii reclamă că materia este învechită şi materialele de studiu neactualizate. Profesorii, fiind prost plătiţi, sunt demotivaţi şi demotivanţi. Laboratoarele sunt nedotate corespunzător. Bursele sunt mici şi nu acoperă costul căminelor. Locurile în cămine sunt puţine şi proaste, mâncarea la cantine este scumpă şi proastă şi ea. Locurile de practică sunt puţine şi slabe, "diploma degeaba", care nu le asigură locuri de muncă tinerilor absolvenţi, probleme cu transportul etc. Deşi nu au mai de nici unele, taxe sunt din belşug. Nu pe stâlp încă, ci: taxa de înscriere, taxa de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin, taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă etc. se arată într-un comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Având în vedere lunga listă de nemulţumiri, studenţii le cer "vânzătorilor de gogoşi din educatie" să îşi respete promisiunile electorale şi să acorde învăţământului 6% din PIB. Mai cer Guvernului să asigure un învăţământ de calitate pe "care să şi-l permită şi studenţii cu venituri mici."Astfel, tineretul cere să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, astfel încât cei veniţi la studii să-şi poată permite hrană şi acoperiş.

Studenţii mai cer să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare profesională şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora, pentru ca facultăţile să dea României specialişti, nu viitori şomeri.

În ţară, protestele vor avea loc în centrele universitate Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Studenţii vor fi susţinuţi de colegii lor mai mici

În semn de solidaritate cu colegii lor mai mari, studenţii, şi cu dăscălii, care au ieşit şi ei cu miile în stradă, pe 6 noiembrie, cerând finanţare şi demnitate pentru învăţământ, elevii din învăţământul preuniversitar au mers astăzi la cursuri cu banderola albă pe braţ. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat grevă japoneză în şcoli.

În multe judeţe, elevii s-au alăturat sau se vor alătura manifestaţiilor studenţeşti după orele de curs.

În Bucureşti, acest lucru se întâmplă deja. Mulţi elevi iau deja parte la mitingul studenţesc, ajuns la Facultatea de Istorie la această oră, iar mult alţii sunt aşteptaţi să vină în faţa la Ministerul Educaţiei şi la Guvern.

Elevii de liceu cer şi ei 6% din PIB. Pentru că le pasă. Le pasă de colegii lor din şcolile de la ţară, care învaţă în şcoli neîncălzite. Cu wc în curte. În şcoli adesea dărăpănate şi vechi. Care nu au, adesea, bani de navetă să ajungă din casele lor de la sate la şcolile din comune sau oraş.

Elevii români mai atrag atenţia că încasează cele mai mici alocaţii din Europa, 42 de Ron, cam de 35 de ori mai mici decât în alte ţări.

Elevii sunt nemulţumiţi de felul în care este gândit învăţământul românesc. Sunt nemulţumiţi de faptul că şcoala, aşa cum este ea gândită de guvern, nu mai pregăteşte specialişti, ci viitori şomeri sau imigranţi.

Elevii cer guvernului să considere şcoala ca pe o investiţie, nu ca pe un cost.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii