"Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat!" - proteste ale cadrelor didactice la Guvern şi Parlament

Protestul sindicatelor din învăţământ la Palatul Victoria, 6 noiembrie 2013
Protestul sindicatelor din învăţământ la Palatul Victoria, 6 noiembrie 2013 (Epoch Times)

Mii de cadre didactice din toată ţara s-au strâns în faţa sediului guvernului, pentru a protesta împotriva subfinanţării învăţământului românesc, a salariilor de mizeri şi a faptului că "Guvernul i-a minţit."

La o zi după ce ministrul de finanţe, Daniel Chiţoiu, a anunţat indexări salariale "ţintite" pentru profesorii debutanţi, salariale urmând să crească cu un procent "peste rata inflaţiei", adică un derizoriu 3-4%, dascălii îşi strigă nemulţumirea prin scandări ca "Nu vrem indexare, vrem salarizare!","Ruşine să va fie!", "Hoţii!" "Fără educaţie, moare orice naţie", cerând 6% din PIB şi salarii care să le permită să trăiască demn.

În încercarea de a le atrage atenţia guvernanţilor că de educaţie depinde viitorul acestei ţări şi că dăscălii sunt plătiţi cu salarii din care nu pot trăi, un profesor, îmbrăcat ca un cerşetor, afişează în faţa sediului guvernului un banner pe care scrie "Murim noi, muriţi şi voi".

Alături de el, cadre didactice venite din întreaga ţară pentru a le spune guvernanţilor pasul lor, scandează "Solidaritate!", "Fără educaţie, moare orice naţie", "Şase la sută!","Grevă generală!" şi "Legea respectaţi, 6 alocaţi", "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinoşii!" şi "Jos guvernul mincinos!".

"Înarmaţi" cu bannere, fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care "Fără şcoală = popor analfabet" şi "Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca", miile de profesorii mobilizaţi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) speră ca măcar de acesta data să se facă auziţi de guvernanţi.

FSLI a anunţat că la protestele de miercuri erau aşteptaţi peste 10.000 de participanţi. Conform estimărilor în faţa guvernului se strânseseră în jurul orei 12 in jur de 6000 de protestari.

Cadrele didactice cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat că federaţia pe care o conduce va înainta "un apel" executivului, prin care aleşilor ţării li se cere respectarea programului de guvernare pe care l-au angajat.

"Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile", a mai declarat liderul sindical, precizând că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare unei grevei generale, în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

De altfel, luni, 4 noiembrie, în faţa guvernului au manifestat şi cadrele didactice afiliate sindicatelor Spiru Haret şi Alma Mater, ai căror lideri sindicali au anunţat, la rândul lor, grevă generală dacă guvernul nu rezolva situaţia dramatică din învăţământ.

"Ne dorim ca prin acest pichet să le arătăm politicienilor că, dacă pe ei nu îi interesează ce se întâmplă cu cei peste 3,5 milioane de elevi şi peste 350.000 de angajaţi din învăţământ, pe noi ne interesează", a declarat liderul sindical Marius Nistor prefigurând protestele de luni.

Traficul în zonă a fost blocat parţial, circulaţia fiind dirijată de mai mulţi poliţişti de la Rutieră. Jandarmeria a mobilizat numeroase efective lângă Guvern, pentru a asigura "ordinea şi disciplina" la protest.

Din Piaţa Victoriei, în jurul orei 12.00, profesorii au plecat în marş spre Parlament, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - bd. Libertăţii - Piaţa Constituţiei. În capul coloanei s-au aşezat un şir de sindicalişti, purtând tricouri inscripţionate fiecare cu o literă, neavând nici o însemnătate independent dar care, alăturate, formează mesajul : "Salvaţi educaţia!"

Scandând "Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat!" şi"Guvernarea USL e ca cea a PDL" cadrele didactice au ajuns la Palatul Parlamentului pentru a îşi face auzite şi acolo nemulţumirile lor.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada a anunţat că ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi cu Corneliu Calotă, consilier al prim-ministrului vor avea întâlniri la guvern cu liderii FSLI, conform agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne