„Păşind dincolo de frică: Povestea lui Gao Zhisheng” descrie viaţa avocatului chinez încarcerat

Binecunoscutul avocat chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng.
Binecunoscutul avocat chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng. (The Epoch Times)

Viaţa avocatului chinez întemniţat Gao Zhisheng, specializat în cazuri de drepturile omului, cunoscut pentru curajul său de a se pronunţa deschis împotriva abuzării drepturilor omului în China, a fost descrisă într-un documentar la Festivalul Free Thinking Film din Ottawa, pe 3 noiembrie.

„Temut de Partidul Comunist, admirat de milioane, răpit şi torturat de Securitate, cu viaţa atârnând de un fir de aţă” sunt cele câteva rânduri ce anunţă documentarul de 72 de minute intitulat „Păşind dincolo de frică: Povestea lui Gao Zhisheng”, produs şi realizat sub regia lui Wenjing Ma, în Taiwan.

„El reprezintă ceea ce China ar putea să fie, o Chină care respectă democraţia, drepturile omului şi domnia legii” a afirmat Edward Mcmillan-Scott, vice-preşedinte al Parlamentului European.

Gao, adesea supranumit „Conştiinţa Chinei” a fost exclus din Barou şi făcut „dispărut” de către autorităţile chineze de mai multe ori. Gao a fost închis şi crunt torturat pentru că a îndrăznit să apere activişti civili şi minorităţile religioase.

În prezent este încarcerat în îndepărtata închisoare judeţeană Shaya din cadrul Districtului Aksu, în provincia Xinjiang.

Gao s-a născut într-o peşteră situată în regiunea deluroasă a nordului Chinei, unde locuia familia sa îngrozitor de săracă. Gao a început prin a munci ca zilier şi, ulterior, ca miner la vârsta de 15 ani. Mai târziu, a devenit vânzător stradal, studiind în acelaşi timp, însă, pentru a ajunge avocat. Gao s-a aflat printre cei doar 1% candidaţi autodidacţi care au luat examenul de admitere în Drept, în 1994.

Odată ajuns avocat, victimele abuzurilor oficialilor nu au întârziat să se îngrămădească în faţa biroului său, iar Gao a început să câştige procese în ciuda tuturor adversităţilor din cadrul sistemului judiciar chinez, notoriu pentru inechitatea sa. În 2001, Ministerul Justiţiei l-a numit pe Gao unul dintre cei zece „avocaţi de onoare”, în cadrul unei competiţii naţionale televizate,

Patru ani mai târziu, când Gao Zhisheng a devenit o ţintă a Partidului Comunist, ministerul i-a retras acest titlu.

Eliberaţi-l pe Gao

În 2009, Geng He, soţia avocatului, împreună cu cei doi copii ai săi, au izbutit să scape din China. Călătorind atât pe jos, cât şi pe motocicletă, primind totodată ajutor de la un sistem de rezistenţă subteran, cei trei şi-au croit drum dincolo de graniţă, intrând în Tailanda, pentru ca în prezent să îşi găsească refugiu în Statele Unite.

De atunci, Geng He a solicitat în mod activ eliberarea soţului său. În timpul unui eveniment ce a avut loc la Capitoliu pe 5 martie, aceasta a declarat că Gao s-a luptat întotdeauna pentru drepturile grupurilor sociale vulnerabile din China, lucrând inclusiv pe gratis pentru cei săraci.

În 2005, Gao a început să îi apere pe creştini şi pe practicanţii Falun Gong, precum şi alte comunităţi sociale asuprite, a mai spus Geng He. Drept consecinţă, autorităţile chineze l-au atacat în mod direct, i-au desfiinţat firma de avocatură şi i-au revocat dreptul de practică.

În august 2006, poliţia l-a răpit pe Gao pentru ca, la 22 decembrie 2006, să îl condamne la trei ani de închisoare, cu cinci ani de libertate sub supraveghere, pe baza acuzaţiilor de „incitare la subminarea puterii statului”. După eliberare, Gao a fost făcut să dispară de cel puţin şase ori, la un moment dat el lipsind timp de 20 de luni, a precizat Geng He. De fiecare dată când a dispărut, a fost supus unor torturi crunte.

Cu patru zile înainte de expirarea termenului de libertate sub supraveghere, agenţia de ştiri Xinhua a relatat că Gao Zhisheng va continua să fie închis încă trei ani. La sfârşitul lui 2011, autorităţile l-au transferat în secret la îndepărtata închisoare judeţeană Shaya din provincia Xinjiang.

Fiind dat dispărut atâtea luni, membrii familiei sale din China au devenit foarte îngrijoraţi de starea lui Gao. Neştiind dacă mai era sau nu în viaţă, au lansat numeroase solicitări, în efortul de a-l vizita, lovindu-se însă de refuzul autorităţilor. În cele din urmă, cu 10 luni mai târziu, membrilor familiei lui Gao li s-a permis să-l vadă. Cu toate acestea, poliţia le-a interzis să pună întrebări despre starea acestuia şi despre tratamentul primit de el în timpul detenţiei.

Geng He a declarat că, pe parcursul celor câţiva ani pe când Gao a fost prigonit, poliţia le invadase casa, supraveghind-o pe ea şi pe copii, şi împiedicându-le fiica să meargă la şcoală. Toate acestea au cauzat familiei o enormă traumă mentală şi emoţională.

„Am reuşit în final să scăpăm din China. Faptele rele săvârşite de regimul chinez vor rămâne pentru totdeauna întipărite în memoria noastră. Ei îşi menţin dictatura prin minciuni şi violenţă. Sunt pur si simplu lipsiţi de ruşine”, a adăugat soţia lui Gao.

Geng He a afirmat că speră ca noii lideri ai Chinei să îl elibereze imediat pe Gao şi să-l lase să îşi reîntâlnească familia în America. Ea mai speră şi că membrii Congresului Statelor Unite, cei ai Parlamentului European, şi oficialii guvernelor tuturor ţărilor vor continua eforturile lor, pentru eliberarea lui Gao Zhisheng.

„Când îi adresezi o scrisoare, îi pomeneşti numele în discursuri sau ceri o întrevedere cu el, îi dai un mare sprijin şi îi oferi o măsură de protecţie” a mai spus Geng He.

În apărarea practicanţilor Falun Gong

David Kilgour, fost membru al Parlamentului şi Secretar de Stat canadian, a vorbit în urma ecranizării filmului. Dl. Kilgour, alături de avocatul canadian pentru drepturile omului David Matas, este coautorul raportului independent Bloody Harvest (Recoltarea Sângeroasă, n.trad.) ce analizează acuzaţiile despre recoltarea organelor practicanţilor Falun Gong din China, de către guvernul comunist.

Kilgour a spus:

„Faptul că Gao i-a apărat pe ţăranii care şi-au pierdut pământurile şi pe creştini a fost suficient de serios, însă faptul că a procedat întocmai şi în cazul practicanţilor Falun Gong, când dictatura interzisese oricărui avocat până şi să-i reprezinte, a fost complet intolerabil [pentru regimul chinez]. Gao a fost cel care ne-a scris, invitându-ne să venim în China pentru a ancheta jaful de organe vitale aparţinând prizonierilor de conştiinţă Falun Gong. Cum era de aşteptat, ambasada Chinei la Ottawa nu a emis nicio viză în acest sens. La scurt timp după aceea, Gao a fost arestat.

Cele trei scrisori deschise adresate de (avocatul chinez, n.trad.) fostului lider comunist Hu Jintao şi altora, prin care lua poziţia împotriva unei serii de abuzuri, incluse fiind şi cazuri specifice de tortură şi crimă, au avut drept rezultat închiderea biroului său de avocatură. Bande ale Securităţii Statului au început la scurt timp să-l urmărească atât pe el, cât şi pe familia sa, zi şi noapte. Într-un răspuns care îi este caracteristic, Gao a postat amănuntele acestei campanii pe pagina sa web, a demisionat din Partidul Comunist şi a devenit ulterior un creştin declarat, în mod deschis.

Puţin contează pentru Partid că lui Gao i-a fost anulat permisul de practică juridică în 2005 din cauză că i-a adresat o scrisoare deschisă privind nevoia libertăţii religioase, a judecătorilor independenţi, a democraţiei şi a domniei legii; sau că soţia sa Geng He şi cei doi copii mici ai săi au fost permanent urmăriţi, hărţuiţi şi intimidaţi de personalul Securităţii Publice; sau chiar că Gege, fiica lor de 13 ani pe atunci, a fost bătută de poliţie.

Raportul nostru despre luarea cu forţa a organelor, publicat în prima sa variantă la 6 iulie 2006, a ajuns la concluzia că afirmaţiile sunt adevărate, că există pe scară largă un fenomen de extragere forţată a organelor practicanţilor Falun Gong, proces în care ei sunt omorâţi. Am făcut atât cât ne-a stat în putere pentru a-l proteja pe Gao, evitând în prima versiune a raportului nostru, menţionarea lui, a invitaţiei şi a scrisorilor sale deschise îndreptate împotriva persecuţiei asupra Falun Gong. Cu toate acestea, i-am rămas îndatoraţi nu doar pentru exemplul pe care l-a dat, ci şi pentru studiile şi descoperirile sale.

Când Gao a fost arestat, supus torturii, acuzat şi condamnat, aproape imediat după aceea, am fost scandalizaţi. Însă, fiindcă aflasem despre Partidul Comunist din China, nu am fost deloc surprinşi.

Uimitor la Gao nu este doar faptul că a susţinut dreptatea şi domnia legii, ceea ce este admirabil, şi nici faptul că a ajuns persecutat pentru asta, ceea ce este deplorabil. Mai degrabă, uimitor este faptul că şi-a menţinut ferm poziţia, pe măsură ce persecuţia s-a amplificat şi s-a accelerat. Cu toate că a fost pe deplin conştient că ceea ce s-a angajat să facă îi va aduce dezastru, el a mers până la capăt.