Protestatarii din Kiev resping încercările guvernului de a curăţa Maidanul
alte articole
Protestatarii au respins cea mai serioasă încercare de curăţare a Maidanului din Kiev, de la încheierea Revoluţiei care s-a încheiat cu îndepărtarea preşedintelui corupt, Viktor Ianukovici, pe 22 februarie.
Zeci de protestatari rămaşi – poate peste 100 – au incendiat cauciucuri în piaţa centrală din Kiev pentru a protesta faţă de încercarea guvernului local de a elibera principalul drum al oraşului pentru trafic.
Piaţa încă are un mic oraş din corturi, rămas de la revoluţie. Totuşi, spaţiul protestatarilor s-a micşorat treptat în timp ce oficialii au încercat readucerea la normalitate a zonei, odată cu alegerea în funcţia de preşedinte a lui Petro Poroşenko, pe 25 mai, şi numirea lui Vitali Klitciko în funcţia de primar. Se crede că mulţi dintre cei prezenţi acum au ocupat zona după încheierea revoltei populare încheiate în luna februarie.
Vitalii Klitciko a adoptat o poziţie mai dură faţă de protestatari şi a cerut şefului poliţiei să apere rezidenţii şi muncitorii comunali. ”Lucrurile care s-au petrecut acolo în ultimele zile sunt criminale. Atacuri, focuri de armă, explozii şi ocuparea magazinelor”, a declarat Kliciko. ”Aceasta este o profanare totală a Maidanului care a fost astă-toamnă”.
Klitciko a adăugat că autorităţile oraşului au negociat un timp îndelungat cu oamenii care trăiau în corturile de pe Maidan, încercând să-I convingă să plece. ”Dar aceste persoane vorbeau din poziţia – aduceţi-ne frigidere, WC-uri sau orice altceva. Este asta o luptă pentru democraţie?”, a declarat Kliciko. ”Când există un război în est, când există o nevoie de a restaura ţara şi munca, unii oameni au privatizat centrul Kievului şi acum dictează condiţii. Mai mult, cererile majore pentru care Maidanul a fost creat au fost îndeplinite”.
Poliţia din Kiev a anunţat că ofiţerii au confiscat ”arme, grenade, cuţite şi cocktailuri Molotov”, de la protestatari. ”Luptătorii unităţii speciale şi ofiţerii de poliţie au suferit diferite răni în timpul ciocnirilor, majoritatea fiind produse de bucăţile de pavaj”.
Un jurnalist al Kiev Post a văzut mai mulţi tineri care deţineau grenade, cuţite, cocktailuri Molotov, iar o persoană înarmată cu o armă automată stătea la fereastra celui de-al doilea etaj a unei clădiri de birouri centrale.
După tentativa de eliberare a spaţiului iniţiată pe 7 august, protestatarii au început să arunce bucăţi de piatră spre diviziile de voluntari şi muncitori şi să incendieze cauciucuri, folosind aceleaşi tactici ca în timpul revoluţiei. Ieşirea staţiei de metrou Maidan Nezalezhnosti a fost închisă forţat din cauza focului şi a ciocnirilor, a precizat un purtător de cuvânt al companiei.