UE va deferi Rusia la OMC din cauza interdicţiilor

(photos.com)

Uniunea Europeană va aduce cazul Moscovei în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru decizia de a restricţiona importurile de produse alimentare din blocul european, au dezvăluit sursele diplomatice, potrivit Novinite.

Rusia a impus, joi, o interdicţie de un an asupra produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană, Statele Unite, Australia, Norvegia şi Canada. Măsurile sunt descrise ca represalii după ultima rundă de sancţiuni Occidentale, care a lovit mai multe sectoare cheie ale economiei ruse.

”Interdicţiile comerciale pe scară largă şi motivate politic sunt o încălcare directă a normelor OMC pe care Federaţia Rusă este obligată să le respecte”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius.

Comisia Europeană va analiza mai întâi interdicţia introdusă de Rusia şi apoi va lua decizia finală, a declarat ministrul.

O sursă din cadrul Ministerului Dezvoltării din Moscova a declarat că Rusia şi-a bazat argumentele pe Articolul 21 al Acordului General asupra Tarifelor şi Comerţului (GATT), documentul care a dus la crearea OMC.

Textul afirma că ţara păstrează dreptul de a impune astfel de măsuri dacă securitatea sa naţională este ameninţată.

Perioada de un an a interdicţiilor ar putea fi extinsă.

Pe lista importurilor de produse alimentare blocate se află carnea de vită, porc, pasăre, peşte, brânză, lapte, legume şi fructe.

Estimările agenţiei de ştiri ruse, RIA Novosti, sugerează că interdicţiile ar aduce UE pierderi de până la 12 miliarde de euro.

Chiar dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a negat posibilitatea unui astfel de scenariu în decretul care a introdus interdicţiile, experţii avertizează că, în urma măsurilor, consumatorii ruşi vor avea de suferit.

Ziarul financiar RBC Daily, a relatat că Moscova plănuieşte să folosească ţările din America Latină care au relaţii bune cu Kremlinul, drept nou recipient al exporturilor Rusiei. Oficialii ruşi trebuie să se întâlnească cu ambasadorii din Chile, Brazilia, Argentina, şi Ecuador pentru a discuta această propunere.

Uniunea Europeană a vândut Rusiei, în 2013, produse alimentare în valoare de 11,8 miliarde de dolari, ţara fiind pe locul doi în clasamentul destinaţiilor exporturilor de produse alimentare ale blocului, potrivit Eurostat.

Pe de altă parte, Moscova a avertizat că va căuta să sporească producţia agricolă naţională, în timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a argumentat că ţara ar trebui să devină ”cel mai mare producător alimentar al lumii”.