Bombardierele strategice ruse au efectuat peste 16 incursiuni în zonele aeriene defensive ale Statelor Unite

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Bombardierele nucleare strategice ale Rusiei au efectuat, numai în ultimele 10 zile, 16 incursiuni în interiorul zonelor defensive de identificare aeriană ale Statelor Unite, un număr neobişnuit de mare de pătrunderi, potrivit oficialilor din Apărarea Statelor Unite, citaţi de Free Beacon.

Pe fondul tensiunilor intense dintre Statele Unite şi Rusia, numeroasele incursiuni aeriene ale bombardierelor Tu-95 Bear H au atras zborurile de interceptare ale avioanelor de vânătoare americane.

De asemenea, în timpul incursiunilor în apropierea statului Alaska, printre bombardierele ruse se afla şi un avion de colectare de informaţii.

”În timpul ultimei săptămâni, NORAD a identificat vizual aparatul de zbor rus care opera în interiorul şi în jurul zonei defensive de identificare aeriană a Statelor Unite”, a declarat Beth Smith, purtătorul de cuvânt Centrului de Comandă a Apărării Aerospaţiale din America de Nord (NORAD).

Zborurile bombardierelor s-au desfăşurat de-a lungul zonei defensive de identificare aeriană care acoperea insulele Aleutine, cât şi partea continentală a statului. Una dintre incursiuni a ajuns în zona aeriană defensivă a Canadei, a declarat Smith.

Aparatele de zbor strategice includeau o combinaţie de bombardiere grele, Tu-95 Bear H, şi avioane de recunoaştere maritimă, Tu-142 Bear F, a anunţat Smith, adăugând că, în timpul incursiunilor din ultimele zece zile, a fost detectat şi un aparat de colectare a informaţiilor, tipul IL-20.

Oficialii din apărarea Statelor Unite au anunţat că numărul mare de incursiuni aeriene este foarte neobişnuit şi aminteşte de Războiul Rece, când bombardierele sovietice căutau frecvent să declanşeze apărarea aeriană din teritoriile de graniţă ale Statelor Unite, ca preparare a unui conflict nuclear.

Oficialii din apărarea Statelor Unite au anunţat că numărul mare de incursiuni aeriene este foarte neobişnuit şi aminteşte de Războiul Rece, când bombardierele sovietice căutau frecvent să declanşeze apărarea aeriană din teritoriile de graniţă ale Statelor Unite, ca preparare a unui conflict nuclear.

Moscova, sub îndrumarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, este implicată puternic în dezvoltarea masivă a forţelor strategice nucleare. Procesul de modernizare al arsenalului nuclear include noi rachete cu diferite raze de acţiune, noi submarine cu rachete strategice, şi noi bombardiere de rază lungă.

Cât despre zborurile de rază lungă din apropierea coastei Statelor Unite, Rusia a crescut activităţile de acest gen, în special în zona Pacificului de nord-vest în apropiere de Alaska, Canada, şi Coasta de Vest.

Free Beacon a relatat iniţial că două bombardiere ruse Bear H au zburat la 80 de kilometri de coasta Californiei, pe 9 iunie – cea mai mică distanţă la care s-au apropiat bombardierele nucleare ruse de la sfârşitul Războiului Rece. Un avion american F-15 a interceptat bombardierele.